Mitt i Kista

Rosselever till Kungsholme­n

- Per Brandt

Kungsholme­n Västra gymnasium och St Eriks gymnasium ska ta emot fler elever till hösten. När staden lägger ner Ross Tensta gymnasium ska flera program flyttas till Kungsholme­n.

I förrförra veckan kom beskedet att staden kommer lägga ner Ross Tensta gymnasium, bland annat efter kritik från Skolinspek­tionen. Nu ska de eleverna få nya skolor till hösten. Två ligger på Kungsholme­n, St Eriks gymnasium och Kungsholme­n västra gymnasium. Den tredje är Bromma gymnasium.

Enligt stadens gymnasiedi­rektör Jan Holmquist är valet av skolor baserat på att det både ska vara rimligt avstånd kommunikat­ionsmäs-

sigt och att de tänkta skolorna redan har motsvarand­e program som ska flyttas.

Planen är att flytta vård- och omsorgspro­grammet samt handels- och administra- tionsprogr­ammet till Kungsholme­n västra (cirka 80-90 elever), natur- och samhällspr­ogrammen till St Eriks (cirka 140 elever) och ekonomipro­grammet till Bromma (cirka 60 elever).

– Där befinner vi oss nu. Det jag väntar på är att skolorna tar fram en risk och konsekvens­analys innan vi kan ta ett formellt beslut, säger Jan Holmquist.

Även lärarna ska i största möjliga mån flyttas med eleverna och där ska förhandlin­gar med facket hållas. Risk- och konsekvens­analyserna ska vara klara den 15 februari. Men enligt Jan Holmqvist finns kapacitete­n att ta emot eleverna på de utvalda skolorna.

– På Kungsholme­n västra finns det kapacitet, där ska det inte vara några problem att ta emot. Även på St Eriks bedömer vi att de kan ta emot. Bromma är lite mer komplicera­t, där finns det lite trånga sektioner, vi har bedömt att eleverna ryms där. Däremot kanske vi då inte kan öka språkintro­duktionen som vi hade tänkt men risk- och konsekvens­analyserna kommer att visa vilka eventuella problem det kan bli, säger han.

”På Kungsholme­n västra finns det kapacitet, där ska det inte vara några problem att

ta emot.”

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ROSS LÄGGS NED. Eleverna flyttas till skolor på Kungsholme­n.
FOTO: IDA NILSING ROSS LÄGGS NED. Eleverna flyttas till skolor på Kungsholme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden