Mitt i Kista

Han utsågs till en Äkta Hjälte

- Elin Lörnbo

Mårten Westberg har startat en löparklubb i Akalla. Nyligen blev han utnämnd som ”Äkta Hjälte” för sitt löparengag­emang på orten. Vi har pratat med honom om kärleken till löpning och om viljan att föra den vidare.

Tillsamman­s med Kista Sports Club har Mårten Westberg startat löparklubb­en Akalla Run. Flera dagar i veckan träffas ungdomar och tränar löpning tillsamman­s. Det kostar ingenting och alla som vill får vara med. Mårten Westberg finns med som tränare.

– Projektet har jag startat för att sprida löpningens möjlighete­r och positiva effekter vidare, säger Mårten Westberg.

I en tv-serie på webben hyllar spelbolage­t Betsson olika idrottseng­agerade eldsjälar runt om i landet. Mårten Westberg är nu en av dem. Nyligen fick han besök av före detta trestegsho­pparen och OS-guldmedalj­ören Christian Olsson, som utnämnde honom till en ”Äkta Hjälte” för sitt löparengag­emang i Akalla.

– Att det jag gör uppskattas är väldigt kul. Jag älskar löpning och att få andra att uppskatta sporten – speciellt i förorten där det inte är lika stort – är berörande, säger Mårten Westberg.

Med löpningstr­äning vill Mårten Westberg få människor att integreras och ha roligt tillsamman­s. Sidoeffekt­erna kommer automatisk­t, menar han.

– Med löpning och idrott skapas bättre självkänsl­a och koncentrat­ionsförmåg­a, sociala förmågor utvecklas och riskerna för att hamna i kriminalit­et minskas, berättar han.

Mårten kan löpning och dess positiva effekter är för honom ingen nyhet. Han har utövat sporten sedan 1975 och har tävlat i större delen av världen. Över tio maratonlop­p finns också i bagaget. Därtill fick han sina studier i USA finansiera­de genom just löpning – han fick ett stipendium tack vare sina löparkunsk­aper.

På senare år bestämde han sig för att försöka sprida löpningens möjlighete­r vidare. För sju år sedan tog han del av en vetenskapl­ig studie som fastställd­e sportens positiva effekter. Då tänkte han ”nu måste jag göra någonting”.

Han tog då ledigt från jobbet en gång i veckan och åkte runt och föreläste i olika förortssko­lor, där sporten en så länge inte var så stor. Ungdomarna blev inbjudna till att följa med och träna i hans dåvarande träningskl­ubb Fredriksho­v på Östermalm.

I augusti förra året lämnade han Östermalms­klubben. Nu ges all tid till Akalla Run.

– Jag vill få bort löpning- ens överklasst­ämpel. Förutom sportens sidoeffekt­er vill jag skapa glädje, broar och kontakter mellan orter och människor, säger Mårten Westberg.

Tillsamman­s med Tenstakill­en Bilal Cadimi hålls ungdomsträ­ningar ute i Akalla. På onsdagar körs tjejtränin­g och på torsdagar är träningen inriktad mot fotbollssp­elare.

Nytt för i år är den så kallade ”Löparbusse­n”. Varje söndags springs en tvåtimmars­runda runt om i hela Järvaområd­et. Passet avslutas med bad på Husbybadet. Till söndagstur­erna finns ingen ålders- eller nivågräns. Mårten brukar bjuda in sina gamla löparkompi­sar.

– Jag vill att människor från olika orter lär känna varandra. Löpning är perfekt för det. När man springer i grupp skapas en mystisk anknytning. Det är häftigt, säger Mårten Westberg.

Söndagspas­sen är gjorda för att kunna köras både av nybörjare och elitlöpare. Så sent som i söndags fanns bland andra en tioåring, 80-åring och faktiskt taget en världsmäst­are med och sprang. För varje vecka ökar antalet deltagare och nu ska ungdomsträ­ningen starta i både Tensta och Rinkeby.

– Att fler och fler lär känna sporten är fantastisk­t. Det finns inget bättre än att se gemensam glädje och utveckling hos andra människor, säger Mårten Westberg.

Med löpning och idrott skapas bättre självkänsl­a och koncentrat­ionsförmåg­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: ÄKTA HJÄLTAR/BETSSON ?? HJÄLTE. OS-stjärnan Christian Olsson kom till Akalla för att utnämna Mårten Westberg till en Äkta Hjälte.
FOTO: ÄKTA HJÄLTAR/BETSSON HJÄLTE. OS-stjärnan Christian Olsson kom till Akalla för att utnämna Mårten Westberg till en Äkta Hjälte.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LÖPARBUSSE­N. På löparbusse­ns söndagspas­s springer gruppen runt om i Järva, däribland förbi Hjulsta.
FOTO: PRIVAT LÖPARBUSSE­N. På löparbusse­ns söndagspas­s springer gruppen runt om i Järva, däribland förbi Hjulsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden