Mitt i Kista

Vi i Kista i stor granskning – Vad är egentligen ett ”socialt ansvarstag­ande” fastighets­bolag?

-

Alla fastighets­bolag som vi har haft kontakt med i Järva kallar sig ”socialt ansvarstag­ande”, men exakt vad det innebär finns det många olika åsikter om. Räcker det att sponsra läxhjälpen, eller krävs det mer? Vad anser du?

I augusti förra året besökte Stockholms finansborg­arråd Karin Wanngård (S) Tensta och Victoria park som äger hyreshusen vid Hyppingepl­an och Risingepla­n.

Victoria park är baserade i Malmö och äger fastighete­r i Malmö, Göteborg och Tensta. De marknadsfö­r sig som ett socialt ansvarstag­ande fastighets­bolag för att de anställer långtidsar­betslösa från området som bovärdar.

I december publicerad­e Kvällspost­en en granskning av Victoria park, där de beskrev en situation med hyresgäste­r som fryser och andra som får stå för fastighets­skötsel för en liten ersättning – samtidigt som ägarna tjänar miljoner tack vare företagets sociala profil.

Victoria parks VD svarade på våra frågor, han sa bland annat att några hyresgäste­r fått en viss hyresrabat­t för att de tagit på sig att genomföra vissa tjänster, som exempelvis trapphusst­ädning, men att de inte varit anställda.

En fråga är emellertid om Victoria park är bättre eller sämre än någon annan fastighets­ägare i Järva. Alla fastighets­bolag som vi har kontaktat kallar sig socialt ansvarstag­ande, både de privata och de allmännytt­iga. Vad de menar med socialt ansvar varierar dock.

De vanligaste svaren är att de sponsrar läxhjälp, arbetar mot skadegörel­se och erbjuder sommarjobb till unga. Ingen svarar att socialt ansvarstag­ande är att se till att hålla hyrorna nere, så att ingen ska behöva känna oro för att inte kunna bo kvar.

Graflunds (ägs av Carnegie) som förvaltar fastighete­r i Husby svarar att de lägger tre miljoner per år på sitt sociala ansvarstag­ande – samtidigt kunde man nyligen läsa i Dagens Industri att Carnegies VD lånat en halv miljard för att köpa en privatjet.

Bland de Järvabor som vi har pratat med går åsikterna isär om vad som gör ett fastighets­bolag socialt ansvarstag­ande. En sa att de borde bygga mindre och spara grönytor, en annan önskade ordningsva­kter och övervaknin­gskameror, och en tredje tyckte att de borde följa etiska riktlinjer på flera områden, och att de riktlinjer­na borde skrivas tillsamman­s med hyresgäste­rna.

En som inte har svarat på våra frågor är Karin Wanngård (S), alltså finansborg­arrådet som i höstas besökte Victoria park i Tensta. Vid flera tillfällen har vi sökt henne för att ställa två frågor:

1. Hur skulle du definiera ett ”socialt ansvarstag­ande fastighets­bolag”? och 2. På vilket sätt tycker du att Victoria park lever upp till det?

Så länge de frågorna inte besvaras kan socialt ansvarstag­ande faktiskt betyda precis vad som helst.

Här nedan har vi listat fastighets­ägarnas svar. Läs! Och låt oss gärna veta hur du tycker att fastighets­ägarna i Järva lever upp till sitt sociala ansvar.

Ida Nilsing

De borde bygga mindre och spara grönytor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden