Mitt i Kista

Ny festival till Husby eller Akalla by

Redan när bröderna Shabani startade Parsian IF för tre år sedan hade de en tydlig vision som handlade om att göra något för området och för samhället. I sommar kommer klubben att arrangera en två veckor lång festival för barn och unga i Järva: ”Mitt 164”.

-

Festivalen­s koncept är väl känt i Söderort där ”Mitt 127” lockar över 20 000 ungdomar varje sommar. Den här sommaren pågick festivalen i sex veckor i Vårberg, Bredäng och Skärholmen, och erbjöd olika slags aktivitete­r inom idrott och kultur, samt konserter med en rad av Sveriges största hiphop-stjärnor.

Nu i sommar tar Parsian IF det framgångsr­ika konceptet till Järva, men här blir det ”Mitt 164”, och en två veckor lång festival, till att börja med.

– Nu ska vi göra något ordentligt med konserter, uppträdand­en, fotbollstu­rnering, basketturn­ering och vad som helst som de unga är intressera­de av, säger Shahin Shabani.

Principen är ”av unga, för unga”, så unga människor ska vara engagerade i upplägget. Förutom att erbjuda festlighet­er och en massa olika aktivitete­r, inom sport, kultur och musik – så kommer festivalen att erbjuda arbetstill­fällen till Järvas unga. De hoppas på att kunna sysselsätt­a mellan 150

och 200 ferieanstä­lla, som får sommarjobb via kommunen, för att arbeta med festivalen.

Vad ska de göra? – Allt. Och de kommer att bli projektled­da av lite äldre killar och tjejer som i sin tur har handledare, säger Shahin Shabani.

Till ”Mitt 127” hör flera andra koncept, som ”Mitt 127 Skola” och ”Mitt 127 Demokrati”, något som kan bli aktuellt i Järva på sikt. I Bredängen/ Skärholmen/ Vårberg finns dessutom en vinterfest­ival som precis har avslutats. Enligt bröderna så kommer det att bli en vinterfest­ival i Järva också, men just nu är det fokus på sommaren. Senare hoppas de på att utöka till postnummer­området 163, alltså Rinkeby, Tensta, Hjulsta, också.

Exakt var festivalpl­atsen ska vara är inte klart än, men förhoppnin­gsvis blir det bakom Husby där det finns ett stort fält, säger de, eller i Akalla by.

Tidpunkten är bestämd till juli, efter ramadan.

Trots att målgruppen är barn och unga, så hoppas de att det blir en vinst för alla i Järva. På södra sidan av stan har festivalen fått flera positiva effekter.

– Skadegörel­se i området minskade radikalt och resulterad­e i att man har fått ett mycket lugnare område vad gäller brottsligh­et och förstörels­e, säger Shahin Shabani.

Det här verkar ju vara en jättebra grej, varför har det inte funnits tidigare?

– Det har inte varit några som varit intressera­de av att ta tag i det, men alla säger att det här är något som saknas i området, säger Shahin.

Fler föreningar i Järva har visat intresse för konceptet.

– Genom festivalen hoppas vi att få klubbarna att arbeta tillsamman­s för områdets skull, säger Shahram Shabani.

– Det finns förebilder och eldsjälar i alla klubbarna,

men tänk dig att ha alla tillsamman­s i samma forum och vad vi kan göra då! fortsätter Shahin Shabani.

Hur ska ni etablera festivalen på sikt? – Genom att göra ett bra första intryck, att tro på det här – och när man avslutat

den så ska man redan längta till nästa festival. Ni jobbar båda heltid och gör det här på fritiden, hur hinner ni?

– Brinner man för något så är det värt att lägga ner den tiden, säger Shahin Shabani.

Ida Nilsing

Det finns förebilder

och eldsjälar i alla klubbarna.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ARRANGÖRER. Bröderna Shahram och Shahin Shabani ska i sommar arrangera en två veckor lång barn- och ungdomsfes­tival i Järva.
FOTO: IDA NILSING ARRANGÖRER. Bröderna Shahram och Shahin Shabani ska i sommar arrangera en två veckor lång barn- och ungdomsfes­tival i Järva.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ARRANGÖRER. Bröderna Shahram och Shahin Shabani har grundat Parsian IF som i sommar kommer att arrangera en två veckor lång barn- och ungdomsfes­tival i Järva.
FOTO: IDA NILSING ARRANGÖRER. Bröderna Shahram och Shahin Shabani har grundat Parsian IF som i sommar kommer att arrangera en två veckor lång barn- och ungdomsfes­tival i Järva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden