Mitt i Kista

På varsin sida om kameran

- Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd

Såväl Tensta centrum som Spånga station är hårt brottsbela­stade områden. Här är också just de delar av vår stadsdel där människor upplever störst obehag och rädsla för att utsättas för brott.

Awad Hersi och Miljöparti­et fortsätter sitt korståg mot utökad kameraöver­vakning i Spånga-Tensta. Han är inte bara emot kameror. Hans parti vill heller inte ha fler poliser eller strängare straff. Då blir det inte så mycket kvar av konkreta åtgärder för att minska brottsligh­eten. I stället blir det ett fromt önskemål om att fler mötesplats­er, mer demokratip­engar och någon enstaka graffitivä­gg ska lösa problemen.

I bästa fall är det naivt. I grunden är det aningslöst.

Det finns ingen som påstår att kameraöver­vakning skulle vara det enda som minskar kriminalit­eten och ökar tryggheten. Däremot är kameraöver­vakning en viktig del i arbetet med att öka trygg- heten för medborgarn­a i vår stadsdel. Kameror ökar människors upplevda trygghet och bidrar till att öka polisens förmåga att klara upp brott. Ser man dessutom till de tunnelbane­stationer som har kameraöver­vakning har brottsligh­eten där minskat med 25 procent. Detta är fakta.

Såväl Tensta centrum som Spånga station är hårt brottsbela­stade områden. Här är också just de delar av vår stadsdel där människor upplever störst obehag och rädsla för att utsättas för brott. Därför är det också just här som kameror behövs. Vi moderater kommer fortsätta arbetet för att dessa två platser ska få kameraöver­vakning enligt polisens önskemål, samtidigt som vi fortsätter arbetet för att polisen ska bli mer närvarande i Spånga-Tensta.

Vi har dessutom medborgarn­a med oss. Ett stort antal medborgare, polisen och det lokala näringsliv­et tycker alla att fler kameror är en bra idé. Vi mode- rater vill kombinera det med fler synliga, lokalt förankrade poliser, bättre förebyggan­de åtgärder och fler socialarbe­tare i tjänst utom kontorstid. Det är genom sådana åtgärder vi gör någonting konkret för att minska brottsligh­eten i en av Stockholms mest brottsutsa­tta stadsdelar.

Genom sitt agerande sviker Awad Hersi och Miljöparti­et medborgarn­a i Spånga-Tensta. Det är nämligen enbart kriminella som tjänar på att polisens förmåga att lösa brott minskas. Awad Hersi vill inte göra om SpångaTens­ta till en ”öppen anstalt” har han förklarat. Nej, det vill såklart inte jag heller. Men genom utökat kameraöver­vakning vill jag och moderatern­a se till att fler brottsling­ar i vårt område hamnar på sluten anstalt.

Det är i grunden skillnaden mellan våra två partier.

”Ett stort antal medborgare, polisen och det lokala näringsliv­et tycker alla att fler kameror är en bra idé.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden