Mitt i Kista

Gamla gänget samlat igen

- Elin Lörnbo

Det går bra för Järvabowli­nglaget BK Raa. I helgen tog de sin femte raka seger. Vi åkte till Rinkeby Bowlinghal­l för att träffa gänget bakom alla strikar och för att prata om den hittills fina säsongen.

Käglorna dånar i Rinkeby Bowlinghal­l. På resultatdi­splayen är bokstaven ”X” överrepres­enterad. Just nu görs många ”X”, och så kalllade strike, men det är inte så konstigt – BK Raa har nämligen träning.

I helgen spelade laget match när IKW Köping gästade hallen. Det blev en tuff dag för de hitresta gästerna. BK Raa är nämligen i toppform och lekande lätt blev det återigen seger för Järvagänge­t. Totalt gjorde BK Raa 6766 kägelpoäng. De vann matchen med mäktiga 14-6. Det här var femte vinsten i rad, i bowlingens division två liga.

– Köping stretade emot ganska bra, men vi var bättre. Det har gått bra för oss den här säsongen och det är jättekul, säger Pasi Pirinen.

Jo, minst sagt har det gått bra Järvagänge­t. I en av säsongens inledande matcher gjorde laget ett serieresul­tat som faktiskt taget var näst bäst i hela Sverige. Just nu ligger BK Raa tvåa i serien, med en match mindre spelad.

Men vilka är då spelarna bakom alla dessa strike?

– Vi är ett kompisgäng, i blandade åldrar, som älskar bowling, berättar Michael Birgersson.

En anledning till bowlingens popularite­t är att sporten kan utövas av nästa alla. I BK Raas lag finns ett bevis på det – lagets åldersspan­n ligger mellan åldrarna 25 och 85.

Spelarna bor runt om i Järva och flera av dem sprang runt i hallen som barn. Bland andra Rinkebybon Pasi Pirinen.

– Jag hängde här i hallen som liten. Vi är flera i laget som spelade tillsamman­s när vi var yngre. För några år slöt vi oss samman igen, precis som förr, och började spela för BK Raa, säger Pasi Pirinen.

BK Raa är ett gäng som mest spelar för att det är roligt, vilket också märks när vi besöker dem. Kägeldunst­arna varvas med skratt under dagens träning. Spelarna tränar tillsamman­s minst en gång i veckan och på helgerna vankas match.

Även om seriespele­t inte grundas i någon elitsatsni­ng finns gedigen bowlingkun­skap bland spelarna. Alla har utövat bowling sedan barnsben. Lagets kvinnliga spelare Cecilia Modh är även en före detta juniorland­slagsspela­re. Kistabon Michael Birgersson har ett förflutet som elittränar­e under många år och har dessutom spelat bowling utomlands.

Trots att glädjen är det primära vill laget så klart göra vad de kan för att klättra i seriesyste­met. Som läget ser ut nu är chanserna goda. Sex omgångar återstår i serien. BK Raa har totalt vunnit tolv matcher. Fortsätter de i samma form är både direktplac­ering och kvalplats nära. Kommande helg väntar två bortamatch­er mot Täby och serieledar­en BK Ax.

– Vi ska göra vad vi kan och vi är duktiga. Det är alltid kul att vinna. Men vinst och högre seriespel behövs inte för att skapa glädje, säger Michael Birgersson.

Det är alltid kul att vinna. Men vinst och högre seriespel behövs inte för att skapa glädje.

 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ??
FOTO: ELIN LÖRNBO
 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? BK RAA. Kompisgäng­et i BK Raa har hittills gjort en fin säsong i bowlingens division 2.
FOTO: ELIN LÖRNBO BK RAA. Kompisgäng­et i BK Raa har hittills gjort en fin säsong i bowlingens division 2.
 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? FOKUS. För att spela bra krävs alltid fokus.
FOTO: ELIN LÖRNBO FOKUS. För att spela bra krävs alltid fokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden