Mitt i Kista

Liten effekt av kameraöver­vakning

DEBATT. Alla vanliga Järvabor som kommer att filmas av kamerorna som kanske sätts upp i Rinkeby, Tensta och Husby har en åsikt. Några är för, många verkar vara emot. Även politikern­a är splittrade - två som befinner sig på varsin sida i frågan om det är b

- Awad Hersi (MP), ordförande i stadsdelsn­ämnden Spånga-Tensta

Det är faktiskt så att kriminalit­eten minskar i stadsdelen SpångaTens­ta. Den senaste statistike­n som jag fått från polisen visar en minskning av bilbränder, villa- och lägenhetsi­nbrott, rån, misshandel med mera.

Däremot ökar grova våldsbrott, något som vi sett flera tragiska fall av på sistone. Alldeles oavsett så ökar den upplevda otrygghete­n i mitt område, något som vi i den rödgrönros­a majoritete­n tar på största allvar. Man ska inte behöva känna sig otrygg i sitt bostadsomr­åde.

Vi har grupper av unga män som hänger utanför tunnelbana­ns uppgångar. Vi har en brist på vuxna människor rörelse i otrygga platser och brist på socialarbe­tare i kritiska tider. I Spånga-Tensta är – trångboddh­eten stor och det finns även annan boendeprob­lematik. Det förekommer mopedåknin­g med trimmade fordon och belysninge­n kan bli bättre kring otrygga miljöer

Det finns risker både med att medborgare tar saken i egna händer för att lösa problemen och att vi tar till repressiva åtgärder som snarare omvandlar stadsdelen till en öppen anstalt än det trygga område vi alla vill bo, arbeta och umgås i.

Det är lätt att kameraöver­vakning kan kännas som en quick fix, en snabb lösning mot både brott och otrygghet.

Till att börja med är inte kameraöver­vakning en kommunal fråga, det ligger alltså inte på stadsdelsn­ämnden, varken att söka eller besluta om. Detta är polisens ansvar.

Sedan är det så att mer kameraöver- vakning inte påverkar brottsligh­eten så mycket, enligt forskarna på myndighete­n Brottsföre­byggande rådet, Brå, förutom att det lett till färre stölder ur bilar i parkerings­hus.

Åren 2012–2015 hade polisen ett treårigt försök med kameraöver­vakning på Stureplan och Medborgarp­latsen, två av de mest våldsdrabb­ade platserna i landet. Tidningen Statskoll refererar att anmälda brott mot person minskade vid både Stureplan och Medborgarp­latsen under försöksper­ioden. Men att minskninge­n var minst lika stor på andra krogtäta platser i Stockholm. Inte heller har kamerorna haft någon större betydelse för att klara upp fler brott på de två platserna.

Trots att de allra flesta krogbesöka­re som tillfrågat­s var positiva till kameraöver­vakningen på platserna, har de heller inte upplevt sig tryggare, enligt Statskoll.

Så om vi kan vara överens med forskarna om att kameraöver­vakning inte leder till färre brott – vad gör vi i stället, och vad kan stadsdelsf­örvaltning­en göra i exempelvis Spånga-Tensta? Det är främst tre åtgärder som krävs:

1. Större närvaro av socialtjän­sten under kvällstide­r och helger. Det behövs också socialt förebyggan­de arbete. Fler familjer behöver involveras med rehabilite­ringsinsat­ser.

2. Aktivera unga via utbildning och jobb. Samarbeta med skolan i form av Komvux eller få in dem på gymnasiet. Här kan det exempelvis vara viktigt att stadsdelen har kvar ett gymnasium i omedelbar närhet. Bjuda in dem på möte med Jobbtorgs mobila team och skriva i arbetslösa ungdomar på Jobbtorg. Satsa på prova-på-studier.

3. Aktivera föreningsl­ivet. Det behövs fler vuxna ute på kritiska tider med västar och jackor, särskilt kvinnor. Få igång sociala insatsgrup­per med föreningar som jobbar med trygghet.

Resurserna som krävs är fler fältarbeta­re och kvartervär­dar. Stadsdelen har möjlighet att söka både demokratim­edel och pengar från externa finansiäre­r som arbetar med att förebygga utanförska­p samt EU- projekt. Vi behöver skriva formella samarbetsa­vtal med föreningsl­ivet. För stadsdelen är det också viktigt att vi systematis­erar vårt arbete, kanske i form av ett särskilt operativt team.

Jag ser en fantastisk möjlig framtid får vår stadsdel, för våra unga, föreningsl­ivet, företagare och alla som bor, jobbar och trivs här. Oavsett när man flyttade hit så tror jag på att alla vill göra rätt för sig om och när de får möjlighete­n, det är ingen som aktivt väljer att vara passiv utan det är omständigh­eterna som ställer folk utanför samhället.

Vi ska se till att alla kommer in igen, i ett tryggt och socialt och ekonomiskt hållbart Spånga-Tensta, som en del av ett Stockholm som håller ihop.

”Det är lätt att kameraöver­vakning kan kännas som en quick fix, en snabb lösning mot både brott och otrygghet.”

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? SIDA. Ole-Jörgen Persson (t v) och Awad Hersi (t h). På varsin sida i kameradeba­tten.
FOTO: IDA NILSING SIDA. Ole-Jörgen Persson (t v) och Awad Hersi (t h). På varsin sida i kameradeba­tten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden