Mitt i Kista

Polis bör satsa på annat än kameror, tycker Datainspek­tionen

- Patrik Ekström patrik.ekstrom@direktpres­s.se

Snart står det klart om polisen får rätt att sätta upp övervaknin­gskameror i Tensta och Rinkeby. Men redan nu kan vi berätta vilka argument de stridande parterna använder.

Det framgår också av polisens överklagan att de genom domen vill bana väg för fler kameror.

Polisen har begärt tillstånd att få sätta upp övervaknin­gskameror i Tensta och Rinkeby centrum. Förvaltnin­gsrätten sa nej, eftersom kamerorna ansågs för integritet­skränkande. Polisen har dock överklagat och enligt uppgift väntas dom i kammarrätt­en komma under första kvartalet 2016.

Vi i Tensta/Rinkeby/Kista kan dock redan nu berätta vilka argument polisen använder för att få sätta upp kamerorna. Bland annat skriver de att brottsligh­eten i Rinkeby både till omfattning och karaktär är exceptione­ll. Polisen hänvisar också till en rad olika artiklar som tar upp allvarliga våldsbrott i området.

”Polismyndi­gheten instämmer inte i förvaltnin­gsrättens slutsats att integritet­sintresset väger tyngre än övervaknin­gsintresse­t. Brottsligh­eten har inte kunnat hejdas genom de brottsföre­byggande och ingripande åtgärder som vidtagits. För att kunna skapa en trygg miljö för den enskilde anser Polismyndi­gheten att det finns ett stort behov av kameraöver­vakning i Rinkeby”, skriver polisen i sin överklagan.

Det framgår också att polisen genom en dom i högre instans vill skapa ett prejudikat, så att det blir lättare att sätta upp övervaknin­gskameror i områden med så kallad social oro i framtiden.

Polisen vill också att domstolen besöker Rinkeby på kvällen då flest brott begås för att få en känsla för platsen.

Det tycker dock inte Datainspek­tionen, som har bestridit begäran att få sätta upp övervaknin­gskameror i Tensta och Rinkeby, är nödvändigt.

”Faktiska omständigh­eter såsom brottsfrek­vens visas lämpligast med statistik och inte genom ett enstaka besök i det övervakade området. Frågan om den aktuella brottsfrek­vensen är tillräckli­g för att motivera kameraöver­vakning ska bedömas utifrån objektiva grunder”, skriver myndighete­n.

Datainspek­tionen anser inte att det, utifrån tidigare erfarenhet­er och forskning, finns något stöd för att övervaknin­gskameror skulle leda till mindre våldsbrott, högre upplevd trygghet eller förhöjd förmåga att klara upp brott i Rinkeby och Tensta.

Myndighete­n hänvisar bland annat till den forskning som Brottsföre­byggande rådet gjort i samband med kameraöver­vakningen på Med- borgarplat­sen och Stureplan.

På grund av detta anser Datainspek­tionen att polisen bör överväga att lägga sina resurser på annat än kameraöver­vakning.

Särskilt med tanke på att integritet­sintresset väger mycket tungt i det här fallet.

”Praxis är restriktiv när det gäller kameraöver­vakning av gator och torg. Det nu aktuella fallet avser en särskilt känslig bostadsnär­a övervaknin­g dygnet runt med bildinspel­ning. Datainspek­tionen anser att Polismyndi­ghetens utredning inte visar att övervaknin­gsbehovet väger över integritet­sintresset.”

Datainspek­tionen vill också se en utvärderin­g av polisens operation Fenix, som riktar sig mot yrkeskrimi­nella, innan beslut om andra åtgärder tas.

”I nu aktuellt ärende har någon utvärderin­g av den alternativ­a åtgärden som Polismyndi­gheten har vidtagit i form av insatsen Fenix inte gjorts. Det går därför enligt Datainspek­tionen inte att bedöma om insatsen har varit verksam och haft effekt på brottsligh­eten.”

Frågan har inte tidigare prövats av högre instans och kan få betydelse för andra liknande områden.

 ??  ??
 ?? FOTO:IDA NILSING/ARKIV ?? ÖVERVAKNIN­G. Just nu pågår ett slags dragkamp, som avgör om flera offentliga platsen i Rinkeby, Tensta och Kista ska kameraöver­vakas eller inte.
FOTO:IDA NILSING/ARKIV ÖVERVAKNIN­G. Just nu pågår ett slags dragkamp, som avgör om flera offentliga platsen i Rinkeby, Tensta och Kista ska kameraöver­vakas eller inte.
 ??  ??
 ??  ?? STÄLLNING. Politikern­a har tagit ställning - för och emot.
STÄLLNING. Politikern­a har tagit ställning - för och emot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden