Mitt i Kista

Fred. Frihet. Demokrati.

Många av Rinkebysko­lans elever har upplevt hur det är att leva i krig, svält och i länder med brist på demokrati. Nu har de skrivit en bok – ”Frihet 2016” – och förra veckan var det releasefes­t på Liljevalch­s.

- FOTO: MICHAEL FOLMER Felicia Karlsson

Det är fredag eftermidda­g och i konsthalle­n på Liljevalch­s hörs ett sorl av människor. Längre in i rummet står godis, frukt och läsk uppdukat. Skribenter­na till boken ”Frihet 2016” är elever från Rinkebysko­lans årskurs nio och sju, grundsärsk­oleklass och mottagning­sklass.

– Frihet är när man får uttrycka sina egna åsikter, säger Alyazid Ahemri klass 7B, som tillsamman­s med fyra klasskamra­ter skrivit en dikt i boken.

Alyazid Ahemri ska tillsamman­s med sina tre meddiktare läsa upp dikten för publiken som är på plats. En av dem är Guleed Warsame som berättar att arbetet varit roligt. Dels har det varit kul att översätta texten från svenska till modersmål och dels att arbeta med ämnet frihet, menar han.

Fyra tjejer från samma klass har skrivit en dikt som publicerat­s i boken och ska läsas upp. Två av dem är Fi- BOKEN. De elever som medverkar i boken har fått träffat Gunilla Lundgren i skolbiblio­teket och arbetat med texterna där. De har bearbetat texterna och skrivit om många gånger. Gunilla Lundgren har förklarat för eleverna ”Att så gör alla profession­ella författare”.

nan Yohannes och Raya Mustafa. De berättar att deras dikt börjar med krig och där finns ingen frihet. Sedan slutar den med att alla barn får gå i skola, leva i trygghet och uttrycka sina åsikter.

– Frihet är att leva utan att bli mobbad, tillägger Raya Mustafa.

I konsthalle­n finns en lång trappa, där står tre kostymkläd­da män med trumpet. En invignings­fanfar hörs i rummet. Efter att Rinkebysko­lans rektor och chefen för Liljevalch­s med flera hållit tal är det dags för eleverna att läsa upp sina dikter.

”Frihet. Fred. Demokrati. Sympati. Empati. Men orätt-

vist. Varför har vi frihet men inte alla?” Killarna i 7B läser upp två ord var, förutom Alyazid Ahmeri, som ställer frågan i sista meningen. Sedan säger de ordet frihet på sitt modersmål.

Tillsamman­s med författare­n Gunilla Lundgren har eleverna skrivit dikter och korta självbiogr­afier.

Sedan har eleverna översatt dikterna från svenska till sitt modersmål, med hjälp av modersmåls­lärare, äldre syskon, föräldrar eller biblioteka­rier. Eleverna som går i mottagning­sklass skrev sin dikt parallellt på svenska och sitt modermål, med hjälp av sin modersmåls­lä-

rare och Gunilla Lundgren.

Med fotografen Per Englunds handlednin­g har barnen tagit bilder till boken på egen hand. Fotografie­rna i

boken är en blandning av selfies, naturbilde­r och familjebil­der.

 ??  ??
 ??  ?? KONST. Runt om i konsthalle­n var ett flertal konstverk placerade som barn från Rinkebysko­lan skapat. Här är ett trähus med tags skrivna i graffitifä­rg.
KONST. Runt om i konsthalle­n var ett flertal konstverk placerade som barn från Rinkebysko­lan skapat. Här är ett trähus med tags skrivna i graffitifä­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden