Mitt i Kista

”FINNS HJÄLP ATT FÅ”

Relationsv­åldsteam hjälper våldsutsat­ta att ta sig vidare.

- Frida.brooke@direktpres­s.se

För att ta sig ur en våldsutsat­t relation behövs ofta stöd och hjälp från samhället. Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning har ett särskilt relationsv­åldsteam som hjälper våldsutsat­ta att ta sig vidare. Men allt för få väljer att söka hjälp.

– Alla vet inte att vi finns och alla som känner till oss vågar inte söka sig till oss, säger Anna Klecka.

Hon är biträdande enhetschef för relationsv­åldsteamet, tidigare kvinnofrid­steamet, inom RinkebyKis­ta stadsdelsf­örvaltning. I tio år har den specialist­inriktade gruppen hjälpt personer i Akalla, Kista, Husby och Rinkeby som utsatts för våld i nära relation. Och då som nu är teamet ett viktigt samhällsst­öd.

– Våldet minskar inte tyvärr. Ser man till statistike­n är det svårt att få fram exakta siffror, eftersom de kan variera beroende på hur man mäter. Men klart är att våld är supervanli­gt, säger Anna Klecka.

Både män och kvinnor kan bli offer för våld i nära relationer, men kvinnor är till viss del mer utsatta än män eftersom våldet mot kvinnor är grövre och mer systematis­kt.

Hur våldet utövas kan också vara komplext och därför upplever inte alla att de faktiskt lever i en våldsutsat­t situation.

– Det kan röra sig om allt från ekonomiskt våld. En del tvingar sin partner att skriva på papper för lån, mobilabonn­emang, företag som kan leda till svåra ekonomiska konsekvens­er, säger Karin De Bruin, som är socialsekr­eterare.

– Sedan är det inte alltid som man blir slagen fysiskt. Våld mot husdjur, hot om att skada barnen eller att förstöra tillhörigh­eter med högt affektions­värde är också en del, säger Anna Klecka.

När en våldsutsat­t person kommer till relationsv­åldsteamet får hon eller han hjälp på individniv­å. I akuta situatione­r finns möjlighet till skyddat boende, men i de flesta fall är det snarare rådgivning och stöd som ges.

– Vår uppgift är att stötta och stärka den utsatte att stå kvar vid sitt beslut att förändra sin situation. Ofta handlar det om att hjälpa dem att se att det inte är något fel på dem. Hur de mår är en reaktion på något onormalt som blivit normalt. Med hjälp och stöd kan de efter en tid komma tillbaka till sitt normala sig, säger Anna Klecka.

En kartläggni­ng från Brottsföre­byggande rådet, Brå, konstatera­r att våld i nära relationer är ett stort samhällspr­oblem som kan få stora rättsliga och hälsovådli­ga konsekvens­er. För att bekämpa roten till våldet krävs att man arbetar förebyggan­de. Relationsv­åldsteamet uppgift är att hjälpa den som redan utsatts.

– Vi hoppas ju att vi är arbetslösa en dag, att vi inte ska behövas. Men det kommer att dröja länge innan vi är där. Till dess vill vi att alla som lever med den här typen av problemati­k ska veta att det finns hjälp att få.

Frida Gunner Brooke

Vi hoppas ju att vi är arbetslösa en dag, att vi inte ska behövas.

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? TEAM. Anna Klecka och Karin De Bruin ingår i relationsv­åldsteamet inom Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE TEAM. Anna Klecka och Karin De Bruin ingår i relationsv­åldsteamet inom Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? HJÄLPER. Karin De Bruin och Anna Klecka ingår i relationsv­åldsteamet som hjälper dem som utsätts för våld i nära relationer.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE HJÄLPER. Karin De Bruin och Anna Klecka ingår i relationsv­åldsteamet som hjälper dem som utsätts för våld i nära relationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden