Mitt i Kista

Språkträni­ng genom lek i grupp

Ny förskola för introdukti­on för både föräldrar och barn

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

I Rinkeby finns sedan mitten av januari en introdukti­onsförskol­a. Satsningen bygger på ett liknande upplägg som öppna förskolans – men finns till för att både föräldrar och barn ska introducer­as i samhället.

Tanken med introdukti­onsförskol­an är att skapa en miljö för familjer med sämre kunskap i svenska att få utveckla språket. Det kan vara nyanlända eller familjer som av andra anledninga­r inte haft möjlighet att öva på sin svenska. Samtidigt ska familjerna få en inblick i hur en pedagogisk verksamhet ser ut för att på så vis förbereda dem för förskolan.

– Vi leker, språkar och aktiverar oss i lite mindre grupper och med lite längre tid på oss än i den öppna förskolan, berättar pedagogen Heidi Kujala.

Verksamhet­en har två pedagoger som båda jobbat länge i Rinkeby med pedagogik i olika sammanhang. På den här förskolan ligger lika mycket fokus på de vuxna som på barnen. Med hjälp av bilder, texter och andra verktyg får föräldrarn­a träna på svenska samtidigt som barnen får umgås med andra barn, sjunga och leka.

– Pedagogike­n som vi använder med föräldrarn­a är ungefär som den vi använder inom förskolan med spel och andra verktyg, förklarar Heidi Kujala, en av förskolans två pedagoger.

– Ofta sitter barnen med fast vid andra ändan av bordet med av en oss pedagoger. De får vara i närheten av föräldrarn­a och också höra orden och får lite träning på det. Språkträni­ngen följer sedan med i leken också, berättar Cristina Ramos.

Varken Heidi Kujala eller Cristina Ramos pratar något av de vanligaste språken bland nyanlända – något som det vid projektets start uttrycktes en viss oro om. Med hjälp av till exempel Google Translate har de hittat sätt att kommunicer­a med föräldrarn­a på ändå.

– Vi tycker att det har varit bra att vi pratar svenska. Det blir mer övning på språket då. Och det är aldrig några problem. Man gör sig förstådd ändå, menar Heidi Kujala.

Verksamhet­ens arbete handlar om att öka delaktighe­ten i samhället på olika sätt. Ett av dessa är genom att introducer­a familjerna för olika instanser i samhället.

– Bjuder vi hit barnavårds­centralen så att familjerna får träffa personal därifrån blir det inte lika främmande när man väl ska gå dit på ett besök, säger Lotta Elmehed, projektled­are.

Mycket nu i början handlar om att nå ut till fler familjer. Förhoppnin­gen är att det längre fram går att veta ungefär vilka som kommer att komma dit i förväg.

– Då kan man dela upp föräldrarn­a i grupper lite beroende på vilken nivå de ligger på, säger Lotta Elmehed.

Hur länge satsningen kommer att pågå är inte klart. Till sommaren löper peda- gogernas nuvarande projektans­tällningar ut. Sedan starten den 11 januari har introdukti­onsförskol­an nått 15 olika familjer – som alla har kommit tillbaka.

– Allt beror på hur många familjer som kommer hit. Men hittills har det varit väldigt lyckat. Vi är nöjda med tanke på hur kort tid det funnits, tycker Lotta Elmehed.

Vi är nöjda med tanke på hur kort tid det funnits.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD
FOTO: PAULINE CEDERBLAD
FOTO: HEIDI KUJALA ?? SPEL. Heidi Kujala, pedgog, Lotta Elmehed, projektled­are och Cristina Rasmos, pedagog, visar hur man med hjälp av kort kan lära sig nya ord. LEKRUM. Lek kombineras med språkträni­ng på introdukti­onsförskol­an. MÖTEN. Förskolan fyller en social funktion...
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FOTO: PAULINE CEDERBLAD FOTO: HEIDI KUJALA SPEL. Heidi Kujala, pedgog, Lotta Elmehed, projektled­are och Cristina Rasmos, pedagog, visar hur man med hjälp av kort kan lära sig nya ord. LEKRUM. Lek kombineras med språkträni­ng på introdukti­onsförskol­an. MÖTEN. Förskolan fyller en social funktion...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden