Mitt i Kista

Isatou vill inkludera inte exkludera

Isatou ”Aysha” Jones är modellen som blev modeskapar­e. Det är också hon som ligger bakom LeNoir Creative Week med syftet att lyfta fram olikheter. – Samhället består av olikheter. Ingen är den andra lik, säger Isatou ”Aysha” Jones.

- Elin Nordlund

Isatou Jones, eller Aysha som hon kallas, är tjejen från Tensta som för tio år sedan upptäckte kärleken till modevärlde­n. Hon började som modell och blev tidigt bokad till modeskapar­en Bea Szenfelds visning. Efter att ha fått in en fot i modevärlde­n rullade det bara på. Idag jobbar hon dagligen för att ändra normen om vad som är vackert och vad som är modernt.

– Det är svårt men jag vill verkligen att folk ska våga mer. Alla ser inte likadana ut idag och jag vill att modevärlde­n ska förstå det och våga använda sig av modeller med olika utseende.

Av just den anledninge­n har hon dragit igång LeNoir Creative Week. Från början hette den Africa Fashion Week men Isatou märkte efter ett tag att med det namnet exkluderad­e även hon vissa personer.

– Jag vill att alla ska kunna vara delaktiga i mina projekt. När vi hette Africa Fashion Week vände vi oss på ett sätt bara till afrikaner, det kändes inte riktigt rätt. Mitt mål är att inkludera.

Isatou kommer själv från Gambia och hon har märkt ett ökat intresse för afrikanskt mode i Sverige.

– När jag var liten var det värsta min mamma kunde göra att ta på mig afrikanska kläder. Min dotter är precis tvärtom, hon älskar de kläderna. Nu är det mer okej att vara annorlunda. Jag tror att media har spelat en stor roll där, säger hon.

Att det afrikanska modet har börjat rota sig i Sverige rå- der det inga som helst tvivel om. Flertalet designers har etablerat sig och tillsamman­s med dem arbetar Isatou för att sprida det färgglada modet över landet.

– Svenskt mode är väldigt grått. Jag tror att det beror på vädret här. Det är grått. Afrikanskt mode står för färg. Det är lekfullt och man missmatcha­r gärna olika mönster. Det finns vissa svenska designers som börjar våga mer.

När hon inte basar över modeveckan passar hon på att ägna sig åt ett av sina många andra projekt. Isatou designar nämligen både streetoch high fashion kollektion­er. Hon vill dock inte själv kalla sig för designer.

– Nej, det vill jag inte. Det känns som en förolämpni­ng mot dem som faktiskt är duktiga på det. Jag tar hjälp av människor som kan sin sak och låter dem skapa åt mig, skrattar hon.

Senare i år kommer hon att lansera sin allra första couture-kollektion.

– Det är jättespänn­ande. Jag ser gärna att folk har mina kläder på till exempel röda mattan.

Att det krävs extra tjock skinn på näsan i den här branschen är Isatou snabb med att skriva under på. Det är ständigt folk som hör av sig och kritiserar det hon gör.

– Jag struntar i sånt. De bara kritiserar men gör inte riktigt något själva för att dra sitt strå i stacken.

Isatou känns så där skönt

kaxig. Hon vet vad hon vill och är inte rädd för att prova på nya saker. För ett par år sedan startade Isatou en egen modellagen­tur. Hon menar att hon då låg i framkant och att Sverige inte riktigt var redo.

– Det kändes så. Om några år tror och hoppas jag att det kommer att se annorlunda ut.

Afrikanskt mode står för färg. Det är lekfullt.

 ??  ?? PANETOZ. Tillsamman­s med praktikant­en Emma Åkermark tittar hon igenom kläderna som Panetoz ska ha på scen. För designen står Niang Balo by Systrar som syr.
PANETOZ. Tillsamman­s med praktikant­en Emma Åkermark tittar hon igenom kläderna som Panetoz ska ha på scen. För designen står Niang Balo by Systrar som syr.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? KISTA NOD. Kontoret ligger sedan två månader tillbaka i Kista Nod. Hon känner sig hemma i förorten.
FOTO: MICHAEL FOLMER KISTA NOD. Kontoret ligger sedan två månader tillbaka i Kista Nod. Hon känner sig hemma i förorten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden