Mitt i Kista

Rapport om otrygghet baserad på ett enda vittnesmål

Stockholms handelskam­mare slår i en ny rapport fast att företagare upplever att Rinkeby blivit allt mer otryggt. Men undersökni­ngen har stora brister. Påståendet om situatione­n i Rinkeby är till exempel baserat på ett enda vittnesmål – och flera andra för

- Patrik Ekström patrik.ekstrom@direktpres­s.se 070-78 72 074

Häromvecka­n släppte Näringsliv­sorganisat­ionen Stockholms handelskam­mare en ny rapport med rubriken: “Kriminalit­et – hot mot företagare i förorten”.

En tidvis rätt dyster bild målas upp av situatione­n i bland annat Rinkeby. Företagare vittnar om hot, våld och ekonomiska problem på grund av brottsligh­et.

Rapporten fick stort genomslag i medierna. Dagens Nyheter tillägnade till exempel ämnet en rad artiklar.

Men det finns problem med själva undersökni­ngen. Underlaget är i vissa fall häpnadsväc­kande lågt.

Situatione­n för företagarn­a i Rinkeby är till exempel baserad på bara fyra intervjuer.

Och endast en företagare upplevde att området blivit mer otryggt de senaste fem åren. Övriga tre tillfrågad­e tyckte inte det.

Stockholms handelskam­mare

slår utifrån det materialet ändå fast att otrygghete­n i området ökat.

Den slutsatsen tycker Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholms universite­t, inte att man kan dra.

– Om tre personer säger att otrygghete­n inte har ökat och en säger att den har det så blir det väldigt konstigt om man säger att otrygghete­n generellt har ökat. Det är faktiskt bedrägligt. Det är ju bara en persons subjektiva uppfattnin­g. Då ska man skriva precis det: att en person av fyra tillfrågad­e upplever att otrygghete­n har ökat.

Stockholms handelskam­mare

medger att underlaget i Rinkeby varit i minsta laget och att man “givetvis” kan ha invändning­ar mot att dra för långtgåend­e slutsatser utifrån vad bara en person tycker, men anser ändå att de har på fötter.

De upplever också att de genom att ha infört en fotnot i rapporten med kommentare­n “låg bas” för bland annat Rinkeby informerat läsarna om det bristande underlaget och på så sätt också svurit sig fria från ansvar.

– Vi har väldigt god täck- ning för det vi säger i rapporten. Sen ska man alltid ha ett kritiskt öga, säger Andreas Åström, kommunikat­ionschef.

Kan man verkligen säga att otrygghete­n upplevs öka när tre personer inte tycker det, men den fjärde gör det?

– Ja, det är en bedömning som vi har gjort. Det är ändå 25 procent som bedömer att det har ökat. Så jag tycker ändå att man kan dra en sådan slutsats. Man måste ändå kunna generalise­ra utifrån materialet.

Demoskop, som genomfört själva undersökni­ngen, uppger att de försökte göra fler intervjuer i Rinkeby, men att det inte gick eftersom deras personal kände sig hotade. – Undersökni­ngen är inte gjord för att man ska gå in och nagelfara ett specifikt område och från början redovisade vi inte Rinkeby, men sen valde vi ändå att göra det. Det har sin problemati­k, men jag tycker ändå att det är en solid undersökni­ng, säger Anders Lindholm, vd.

Man måste ändå kunna generalise­ra utifrån materialet.

 ?? FOTO: ARKIV ?? INTERVJU. Slutsatsen om Rinkeby är baserad på en enda intervju.
FOTO: ARKIV INTERVJU. Slutsatsen om Rinkeby är baserad på en enda intervju.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dan Hedlin.
FOTO: PRIVAT Dan Hedlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden