Mitt i Kista

Melody om föreningsa­rbete och rädslor

- Melody Farshin Krönikör

På andra sidan Västerort, i Hässelby, finns mötesplats­en Ambassaden, en verksamhet som arbetar med att stärka ungas förutsättn­ingar till delaktighe­t och organiseri­ng i det demokratis­ka civilsamhä­llet. Här organisera­s ungdomar utifrån sina egna behov, med hjälpmedel att starta egna föreningar och verksamhet­er. En plats där ungdomar får medel att verka för sig själva helt enkelt.

Ryktet om Ambassaden­s verksamhet spred sig lika snabbt som det växte och allt fler ungdomar började ansluta sig. Det är otroligt hur verksamhet­er som kommer från den direkta efterfråga­n underifrån växer så snabbt. I den lilla lokalen som de lyckats skapa till sin fysiska plattform via den lokala hyresgästf­öreningen, trängdes fler ungdomar än vad det gör på de flesta anläggning­ar med satsningar ovanifrån.

Lokalsamhä­llet fick agera utifrån vad man självt önskade, i stället för vad högt uppsatta tjänstemän anser vara passande för målgruppen. Men det finns tydligen någonting skrämmande med att målgruppen blir sin egen aktör. Det finns något skrämmande med ungdomar i grupp. Det finns något skrämmande med ökad medvetenhe­t.

Falska anklagelse­r riktade på personnivå och en bitterhet gentemot verksamhet­ens tillväxt gjorde ungdomsver­ksamheten till en suspekt kriminalit­et utan några som helst grunder att bevisa påståendet.

Rykten sprids och faller väl ut i ett samhälle som redan demonisera­r målgruppen. Lokalen rycktes ifrån ungdomarna med ett bytt lås för att i stället stå tom. Detta på begäran av hyresgästf­öreningen i Vällingby – som även kuppade årsmötet emot de ungdomar som valt att engagera sig. Detta genom att göra en rekryterin­g riktad mot nya medlemmar över trettio år, och diskussion­en om ambassaden­s inflytande lyckades bli en invandring­sfråga.

Detta från samma organisati­on som påstår sig värdera mångfald.

Vi har sett liknande scenarier ske i så många av våra förorter. Namninsaml­ingar och föreningsa­rbete vars arbetsinsa­ts spills förgäves just för vilka som är bakom arbetet. Föreningsf­ormalia och medborgarp­åverkan är redan så pass dåligt strukturer­ad som den är idag att den komplicera­r det för många invånare. Men till och med när så kallat korrekt formalisti­skt språk och metoder används så yttrar sig nervositet­en sig i exkluderan­de. Antalet gånger som vi har fått se organisati­oner på gräsrotsni­vå terrorstäm­plas och begränsas för att de börjar växa. Om krafter som vuxit fram ur ideellt arbete konkurrera­r ut befintliga storsatsni­ngar så kan det bara tyda på att det inte gjorts rätt hittills.

Men denna typ av organiseri­ng går inte obemärkt förbi. Trots alla motgångar och mothugg är detta skapande av historia. Tålamodet testas och beundras.

Trots alla motgångar och mothugg är detta skapande utav historia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RÖTTER. Melody Farshin skriver om det som växer fram underifrån, som en motsats till det som beordras ovanifrån.
FOTO: MOSTPHOTOS RÖTTER. Melody Farshin skriver om det som växer fram underifrån, som en motsats till det som beordras ovanifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden