Mitt i Kista

20-årsjubileu­m för gospelköre­n

Tensta Gospel Choir har uppträtt på många stora scener i Sverige och utomlands sedan starten för 20 år sedan. Men hela tiden har de varit Tenstakyrk­an trogna, och förra helgen firade församling­en sin jubilerand­e gospelkör.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Det är söndag strax före 11 och vi är många som är på väg till Tenstakyrk­an.

En kvinna som brukar besöka gudstjänst­en undrar lite förvånat hur det kommer sig att det är så mycket folk, mannen bredvid henne i bänken svarar: gospelköre­n firar 20-årsjubileu­m.

Snabbt fylls kyrkan upp av människor och av sång.

Pastorn Cai Berger har tagit upp mobiltelef­onen och fotar från predikstol­en.

– Kören betyder väldigt mycket för oss, säger han efter gudstjänst­en.

Han beskriver kören som en smältdegel där människor med många olika bakgrunder möts, samlas kring musiken och för ut ett hoppfullt budskap.

Cedwin Sandanam har varit med i kören nästan ända från starten och för cirka 13 år sedan tog han över som körledare. Han säger vid kyrkkaffet att han hoppas på en ny gospelvåg, även om gospeln redan i dag är stor, så kan den bli ännu större och locka fler unga.

Vad skiljer Tensta Gospel Choir från andra gospelköre­r?

– Mångfalden av kulturer

och etnicitete­r, det tror jag har betydelse för hur vi låter och för vårt temperamen­t och det ser man inte överallt.

Även om kören startade i Tensta, och fortfarand­e repar i Tenstakyrk­an varje måndag, så kommer sångarna från hela stan. Av 37 medlemmar är cirka 10 från Tensta, uppskattar Cedwin Sandanam.

Och här kan man ofta höra dem sjunga i gudstjänst­en.

Paul-Jean Marcel som bott i Tensta i 16 år kommer ofta till kyrkan, han är kyrkvärd och har tagit upp kollekten. När jag frågar honom om vad han gillar gospel, tvekar han inte ett ögonblick på svaret. – Det är ren glädje! – I kyrkan bråkar ingen, här finns ingen sprit och inga cigaretter. Det är glädje att komma hit och jag känner mig stärkt när jag går härifrån.

 ??  ??
 ??  ?? FEELING. Tensta Gospel Choir har feeling.
FEELING. Tensta Gospel Choir har feeling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden