Mitt i Kista

Blekt påskpynt helt rätt

- Erika Lindén Jansson

PFjädrar anamma! En tidig påsk kan överrumpla den bäste högtidsfan­atikern. Knappt hann det bli ljusare kvällar innan kycklingar och ägg invaderade skyltninga­rna. Men påskpyntet måste inte vara grällt. Satsa på en naturlig, senvinterb­lek påskstil 2016.

åsken hamnar ofta lite i skymundan mellan jul och midsommar, men det finns många anledninga­r att göra påsken till en favorithög­tid! Dels berättar den att våren är kommen, dels ger den oss ett välbehövli­gt avbrott efter de första arbetsmåna­derna. Påsken är inte heller lika traditione­llt bunden som till exempel julen. Med andra ord kan du tolka och verkligen anamma det du gillar. Påsken 2016 infaller tidigt, vilket gör att rester av vinter kan hänga kvar. Då kan en enkel och naturlig dukning passa väl in.

Använd vita, beiga eller gråa toner som bas i dukningen. Ju mindre färger desto mer exklusiv känsla, och med små kulörändri­ngar kan du bygga på färgschema­t och få fram en påskig känsla som för den sakens skull inte måste skrika i gult och orange. Testa att duka i högst tre färger – en vit, grå eller beige bas och en accentfärg som går i påskens tecken, till exempel gula servetter eller gröna tabletter. Den sista kulören bestäms av porslinet – till exempel kritvitt, mörkgrått eller blått.

Ge påskbordet en känsla av pånyttföde­lse med primörer, grönsaker och citrusfruk­ter. Knippor av råa sparrisar, gröna bönor eller örter i små dricksglas blir vackra dekoration­er. Lime, citroner och apelsiner blir också fina på bordet, tillsamman­s med ägg som färgats vid kokningen med naturliga färgämnen som lök och rödbetor.

Säg hejdå till påskriset! Skrikiga fjädrar och stickigt ris får stå över i år, och ge plats åt ett frosseri i mjuka tulpaner och andra lökväxter. Vill du göra något extra till påsk? Fyll en stor glasvas med tulpaner i olika färger, och stick ner blåbärsris, vallmo eller vaxblommor.

Lyxigt och snyggt!

 ??  ??
 ?? FOTO: LAGERHAUS
FOTO: HEMTEX ?? NATURLIGT. DJURVÄNLIG­T. Riktiga fjädrar är vi klara med – nu väljer fler miljö- och djurvänlig­a pappersvar­ianter.
Råa, naturliga material är inne i vår.
FOTO: LAGERHAUS FOTO: HEMTEX NATURLIGT. DJURVÄNLIG­T. Riktiga fjädrar är vi klara med – nu väljer fler miljö- och djurvänlig­a pappersvar­ianter. Råa, naturliga material är inne i vår.
 ?? FOTO: INTERFLORA ?? EXTRA PIFF. Kronan på verket i år är blombukett­en. Här syns rosa tulpaner, vit ranunkel och rosa vaxblomma.
FOTO: INTERFLORA EXTRA PIFF. Kronan på verket i år är blombukett­en. Här syns rosa tulpaner, vit ranunkel och rosa vaxblomma.
 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? BLÅTT I VÅR. Duka med vårens populä
raste färg; mörkblått.
FOTO: LAGERHAUS BLÅTT I VÅR. Duka med vårens populä raste färg; mörkblått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden