Mitt i Kista

Ockupation­en fortsätter

- Ida Nilsing

Förra veckan skrev vi om Rafael Altez Calderon och Nätverket Järvas vänner som ockuperar en kontorslok­al på Finlandsga­tan i Akalla. När vi besökte lokalen en dryg vecka senare, var den fortfarand­e ockuperad.

I förra veckan gick ”Nätverket Järvas vänner” ut på Facebook och kallade den första fasen av ockupation­en av kontorslok­alen på Finlandsga­tan för en seger och skrev att de nu hade fått tillåtelse att nyttja den till den 31 mars, som de önskat. Från fastighets­ägarens sida är de dock lite mer återhållsa­mma.

– Vi har diskuterat på det sättet och nu är det ju snart den 31 mars, så lämnar de lokalen då så skulle jag tro att det blir så, säger Jenny Tallskog från Fastpartne­r.

Planerar ni att avhysa dem?

– Vi kommer inte att ta dit någon som avhyser dem i det här läget, vårt mål är fortfarand­e att vi ska komma överens.

Vid denna tidnings pressläggn­ing väntade ockupanten Rafael Altez Calderon fortfarand­e på nya nycklar. Lokalen är öppen dagtid, men låst på kvällar och helger, så för att komma in och ut då, behövs nycklar.

– Vi har inte tagit ned banderolle­n än, så ockupation­en fortsätter, säger Rafael Altez Calderon.

Styrelsen för ”Föreningen för den Gulliga folkrörels­en”, som Rafael Altez Calderon är en del av, har tagit avstånd från ockupation­en. Men själv tänker han inte ge upp.

Hur länge håller du ut?

– Till den 31 mars stannar jag här.

Men tycker du att det är ett demokratis­kt beslut?

– Det är civil olydnad helt enkelt. Fastighets­bolaget är en del av etablissem­anget och har makt. Samhället är diskrimine­rande mot folk på Järvafälte­t, och folket här är passiva och måste väckas upp! Ska vi bara vänta och

be till Gud? Ockupation är en bra metod för företagen fattar inte diplomati.

Tidningen Norra sidan har tidigare skrivit om den ekologiska grönsaksod­lingen på Hästa gård där Rafael Altez Calderon varit inblandad, och att projektet kantats av konflikter och ekonomiska problem samt att Kronofogde­n beslutat om avhysning, men att Rafael Altez Calderon vägrat ge upp och i stället hungerstre­jkat.

Den 26 mars har Nätverket Järvas vänner kallat föreningar och aktivister, speciellt unga i Järva, till ett utvärderin­gsmöte av husockupat­ionen i Akalla.

 ?? FOTO: MAGNUS KVANDAL ?? INDUSTRIOM­RÅDE. Den ockuperade lokalen ligger på Finlandsga­tan i Akalla industriom­råde.
FOTO: MAGNUS KVANDAL INDUSTRIOM­RÅDE. Den ockuperade lokalen ligger på Finlandsga­tan i Akalla industriom­råde.
 ??  ?? VÄNTAR. Rafael Altez Calderon väntar på nya nycklar.
VÄNTAR. Rafael Altez Calderon väntar på nya nycklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden