Mitt i Kista

SKAPAR GEMENSKAP MED CRICKET FÖR NYANLÄNDA

- Elin Nordlund elin.nordlund@direktpres­s.se

Det sägs att idrott är en viktig arena för integratio­n. Det har Stockholms Akademiska Cricketsäl­lskap, SACS, tagit fasta på. Sedan ett par månader tillbaka driver de ett projekt för flyktingba­rn.

Dagligen kommer människor till Sverige i hopp om en bättre framtid. Många av dem är barn som kommer helt själva. När de lämnar familj och vänner i hemlandet finns det oftast inte mycket kvar. Det är då som idrotten kommer in i bilden.

– Man behöver inte ens prata. Kan man spelet så är man redan med, säger John Ambrose som är en av medlemmarn­a i klubben.

När dörren öppnas springer ett gäng killar ner för trappen i Husby idrottshal­l. De är på väg ner till den stora hallen där det idag ska spelas cricket. Det pratas flera olika språk men på något sätt lyckas de alla förstå varandra. SACS driver sedan ett par månader tillbaka ett projekt för flyktingba­rn här. Ingen behöver inte äga egen utrustning utan det går bra att låna allt på plats.

– Vi sökte om medel för att få starta det här laget för flyktingba­rn. Vi fick det och nu har vi kört på ett tag, säger John Ambrose.

Många av killarna som är här idag kommer från Afghanista­n. De har lärt känna varandra och nu känns det som att det har känt varandra hela livet. Vissa kommer från Järvaområd­et men vis- sa deltagare kommer från andra delar av Storstockh­olm.

– Det känns bra och meningsful­lt att vi kunde bilda det här ungdomslag­et. Många har till och med varit med och spelat med våra seniorlag, säger John Ambrose.

Cricket har spelats i Afghanista­n sedan 1800-talet och är idag en av de största sporterna i landet. Abdulmatin Abdul Hamid är 13 år gammal och han kom till Sverige för två år sedan. Det var hans bror som först kom hit och strax efter anslöt Abdulmatin och resten av familjen. Han berättar att de spelade mycket cricket hemma i Afghanista­n.

– Vi spelade ofta i trädgården. Ibland var vi bara familjen och ibland var hela släkten med. Det var jätterolig­t.

Sedan han började spela med SACS har han lärt sig mycket. Bland annat har kastarmen blivit vassare och nu slår han ännu hårdare.

– Jag är bra på att kasta till barn men till vuxna är det svårare. Jag övar hela tiden för att bli bättre och det har jag blivit.

När han inte spelar cricket tycker han även om att spela fotboll och ishockey. Men det är trots allt cricket som är favoritspo­rten.

– Det är roligt att spela och det är roligt att vara del av det här laget, säger Abdulmatin Abdul Hamid.

Abdulmatin Abdul Hamid berättar om hur bra han trivs i Sverige. Han tycker mycket om systemet i skolan och lärarna är snälla här.

– Det är jättebra lärare i Sverige. Man får lära sig mycket och dessutom är det gratis. Jag tycker om rasterna och jag tycker om fritids.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ?? ROLIGT. Abdulmatin Abdul Hamid tycker att det är roligt med cricket. Det är
hans favoritspo­rt.
ROLIGT. Abdulmatin Abdul Hamid tycker att det är roligt med cricket. Det är hans favoritspo­rt.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? MJUKARE BOLL. Vid spel inomhus används en mjukare boll. Även den går att få iväg långt.
FOTO: MICHAEL FOLMER MJUKARE BOLL. Vid spel inomhus används en mjukare boll. Även den går att få iväg långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden