Mitt i Kista

Avgående general omvald

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se 070-78 72 077

”Jag vill inte bli Mr Tensta marknad”, sa Burhan Yildiz i en tidningsin­tervju i januari, när han beslutat sig för att avgå som festivalge­neral för Tensta marknad. I ett möte i Tensta i förra veckan återvaldes han ändå – trots att det fanns en annan kandidat.

När Burhan Yildiz meddelade att han tänkte avgå som festivalge­neral för Tensta marknad i januari, var det många som undrade vad som nu skulle hända med det populära och välbesökta arrangeman­get.

Burhan Yildiz har haft det högsta ansvaret i 16 år.

”Det måste komma in nytt blod, nya idéer, nya perspektiv”, sa Burhan Yildiz i intervjun, men det fanns ingen efterträda­re.

Samuel och Samson Berhane, två av bröderna som driver Auel Coffee i Kista och Tensta konsthall och ligger bakom Glad stad, bland annat, läste om det i tidningen. De är själva upp- växta och förankrade i Tensta, och nappade. Sedan dess har de varit aktiva i arbete att finna en efterträda­re efter Burhan Yildiz, och Samuel Berhane har själv anmält intresse.

Men mötesdelta­garna var inte redo att låta någon annan ta över.

När de nya stadgarna var tagna – Tensta marknad är nu en förening och inte längre en styrgrupp – var det dags att välja ordförande för föreningen Tensta marknad, då nämnde mötesordfö­randen, Abdulkader Ali, bara ett namn: den avgående Burhan Yildiz.

– Jag ser att du har färgat håret Burhan, men jag är äldre än du och du måste vara kvar, sa Abdulkader Ali till den aningen gråhårige Burhan Yildiz.

Sedan valdes Samuel Berhane till vice ordförande.

.– De tvingar mig, jag ska tvinga dig, sa Burhan Yildiz till Samuel Berhane.

Abdulkader Ali var mötesordfö­rande. Hur kommer det sig att Samuel Berhane inte kunde bli ordförande?

– Ja, men det är det som han blir, han ska ta över. Vi har en kandidat nu. Samuel är en fantastisk tillgång och har är så glad att han är här och brinner för det här. Han är med som vice, sa Abdulkader Ali.

Känner du till vad han har gjort tidigare, bland annat att arrangera matmarknad­er över hela Stockholm?

– Jag fick veta först i dag att han var intressera­d.

Samuel Berhane hade inte ändrat sina planer efter mötet.

– Jag ska vara med och lära. Vi kommer att börja ta mark och så småningom ta över. Tensta marknad är bra, men den kan bli ännu bättre.

Burhan Yildiz själv hade en kort kommentar:

– Det är för jävligt.

 ??  ?? NÄSTA ÅR. ”Nu har vi en kandidat” sa mötesordfö­randen Abdulkader Ali om Samuel Berhanes intresse att ta över som ordförande för Tensta marknad. Men först nästa år.
NÄSTA ÅR. ”Nu har vi en kandidat” sa mötesordfö­randen Abdulkader Ali om Samuel Berhanes intresse att ta över som ordförande för Tensta marknad. Men först nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden