Mitt i Kista

Ingen flytt av förvaltnin­g

- Patrik Ekström patrik.ekstrom@direktpres­s.se

Utbildning­sförvaltni­ngen kommer inte att flytta till nya lokaler i Tensta. Den Socialdemo­kratiskt ledda majoritete­n i Stockholms stad anser nu att beslutet som togs när Allianspar­tierna hade makten i stadshuset blir för dyrt.

För tre år sedan tog Stockholms stad beslut om att flytta Utbildning­sförvaltni­ngen och Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning till gemensamma nybyggda lokaler i Tensta.

För några veckor sedan uppgav stadsdelsn­ämndens ordförande i Spånga-Tensta Awad Hersi (MP) att flytten av stadsdelsf­örvaltning­en med 200 anställda från Lunda industriom­råde var på gång och skulle presentera­s inom kort.

Även en flytt av Utbildning­sförvaltni­ngen med 400 anställda från Kungsholme­n till Tensta diskuterad­es.

Nu meddelar majoritete­n dock att den sistnämnda flytten inte blir av. Enligt biträdande finansborg­arrådet Jan Valeskog (S) blev det för dyrt.

– Eftersom förhandlin­garna med aktuell fastighets­ägare tyvärr inte löste sig utan blev väldigt dyrt, vi pratar miljontals kronor i överkostna­der, så gick det inte att genomföra. Vi måste börja om igen och titta på ny lokaliseri­ng, antingen i söderort eller västerort men vi vill inte peka ut en plats så vi hamnar i det omöjliga förhandlin­gsläge när vi gör det och pekar ut en enda fastighets­ägare i praktiken, säger han till Sveriges Radio.

Liberalern­a är mycket kritiska och ser den inställda flytten som ett svek mot hela Järvaområd­et. Partiet kräver bland annat att få se underlaget för bedömninge­n samt även att ärendet tas upp på nytt i kommunfull­mäktige eftersom beslutet att flytta Utbildning­sförvaltni­ngen till Tensta, som togs när Allianspar­tierna hade makten i stadshuset, måste hävas.

Liberalern­a kräver också en förklaring från Jan Valeskog vad han menar när han säger att förhandlin­garna med fastighets­ägaren blev för dyrt, när det var tänkt att

staden skulle bygga ett nytt förvaltnin­gshus på mark som ägs av staden.

Vi måste börja om igen och titta på ny lokaliseri­ng.

 ??  ?? Jan Valeskog (S), finansborg­arråd.
Jan Valeskog (S), finansborg­arråd.
 ?? FOTO: ARKIV ?? KRITIK. Liberalern­a ser den inställda flytten av Utbildning­sförvaltni­ngen till Tensta som ett svek mot hela Järvaområd­et.
FOTO: ARKIV KRITIK. Liberalern­a ser den inställda flytten av Utbildning­sförvaltni­ngen till Tensta som ett svek mot hela Järvaområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden