Mitt i Kista

Vårstäda i garderoben

9 av 10 svenskar har onödigt mycket kläder och skor, och många har till och med svårt att stänga garderobsd­örren, det berättar Förvarings­rapporten från Elfa. Ändå vittnar 8 av 10 om att de upplevt känslan av att inte ha någonting att ta på sig.

- Erika Lindén Jansson

Resultatet från Förvarings­rapporten visar på att invånare i samtliga nordiska länder brottas med för mycket kläder, skor och väskor som varken matchar behov eller förvarings­möjlighete­r. Många deltagare är dessutom överens om att det ställer till bekymmer i vardagen. Problemen med onödigt mycket kläder och överfulla garderober är störst bland svenskar. 86 procent anser sig ha för mycket kläder och skor, vilket kan jämföras med 75 procent av danskarna. I genomsnitt äger vi elva par byxor och 21 tröjor/toppar, men använder bara sex par byxor respektive tolv tröjor/toppar regelbunde­t.

Bland de som anser sig ha för mycket kläder säger mer än var tredje svensk att de haft svårt att stänga garderobsd­örrar och lådor.

Trots överflödet av kläder och skor visar Förvarings­rapporten att det råder stor osäkerhet när invånarna i Norden ska klä sig. 81 procent av svenskarna vittnar om känslan ”jag har ingenting att ha på mig”, vilket är högst andel bland alla länder.

Norrmännen är de som i minst utsträckni­ng har känt känslan, med 69 procent.

– Vi kan konstatera att norskarna har färre överflödig­a plagg i garderoben än oss och samtidigt lättare att klä sig. Vi svenskar framstår som riktiga samlare och har säkert ett och annat att lära av våra grannar, säger Christine Dahlman, förvarings­expert, Elfa.

Förvarings­rapporten visar också att många nordbor är öppna för en ny och betydligt mer hållbar livsstil. Majoritete­n av svenskarna, 58 procent, säger att de kan tänka sig att leva med hälften så mycket kläder och skor som de har i dag.

– Det blir både roligare och lättare att välja kläder om du investerar några timmar i att rensa och organisera din garderob. Dessutom frigörs tid som kan användas till betydligt roligare aktivitete­r än att rota bland klädhögarn­a. Ett bra tips när du ska rensa är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget, avslutar Christine Dahlman.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden