Mitt i Kista

”Bidrar inte till något positivt”

Efter flera års diskussion­er ser planerna på att bygga en monumental begravning­splats på Järvafälte­t nu ut att bli av. Men ute i stugorna gror missnöjet. – Jag är emot att man bygger en begravning­splats här. Det måste finnas ett bättre läge, säger Mehdi S

- Patrik Ekström 070-78 72 074 patrik.ekstrom@ direktpres­s.se

Det lutar allt mer åt att den monumental­a begravning­splatsen på Järvafälte­t blir av. Men många vill bevara platsen som den är i dag och missnöjet över planerna är stort.

– De vill bygga ett maktmonume­nt. Kritikerna har mötts med ointresse och arrogans, säger Mats Löf, som drivit Järva Discgolfba­na i 21 år.

Peter Gripler slänger iväg sin orangea frisbee över gräsmattan. Målet är en korg tillverkad av stänger och kättingar. Klirret bekräftar att den runda discen hittade rätt.

Ett par meter bort står Peter Griplers son och hans kompis och slänger discar i andra grälla färger mot andra mål.

– De älskar att komma hit och jag är bara så tacksam för att min son vill vara ute i naturen. Det är så mycket bättre än att sitta framför datorn.

Disc-eller frisbeegol­f har de senaste åren blivit en allt mer populär sport, men snart kan banan på Järvafälte­t vara ett minne blott. Stockholms stad vill nämligen bygga en stor begravning­splats på just den här platsen. Behovet av kistgravpl­atser är stort – speci- ellt i Järvaområd­et där det bor många personer med en religiös uppfattnin­g som inte tillåter kremering.

Diskussion­erna har förts i många år, men i slutet av mars gick förslaget ut för utställnin­g, vilket är det sista steget i byggproces­sen innan antagande. Fram till och med 20 april har medborgarn­a rätt att tycka till om planerna.

Efter det kommer politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden att ta ett beslut. Stadsbyggn­ads- och kulturborg­arrådet Roger Mogert (S) har sagt att han hoppas att det sker någon gång före sommaren.

Peter Gripler tycker att det är synd att staden vill bygga just på den här platsen.

– Det här är en av världens finaste discgolfba­nor. En riktig pärla. Det är jättemånga som är här och spelar. Discgolf är en billig sport och enkelt. Det är inte som med golf där du måste köpa en massa dyr utrustning och så är det svårt att ens träffa bollen.

Det är emellertid lätt att förstå varför kyrkogårds­förvaltnin­gen vill sätta händerna på just det här området. Det är inte bara det att platsen är obebyggd. Det hand- lar också om hur landskapet är utformat.

– Det är kullen som lockar. Det har alltid varit så, säger Mats Löf som drivit Järva Discgolfba­na i 21 år.

Järva Discgolfba­na är uppbyggt kring Granholmst­oppen, en cirka 40 meter hög gammal deponi med framförall­t sprängsten och byggavfall från när tunnelbana­n och miljonprog­rammen byggdes. Dagens spektakulä­ra utformning har kullen fått både genom naturliga sättningar och med människans hjälp.

– Det finns de som hävdar att området såg ut så här när jag kom hit, men det är inte sant. Jag har skapat det här området.

Mats Löf är mycket kritisk mot planerna på att förvandla området till en begravning­splats. Förutom att det kommer att förstöra

hans livsverk så tror han att det kommer att bli dyrt och svårt rent tekniskt.

Han menar dessutom att det finns mer lämpliga platser i omgivninge­n, men att staden bestämt sig för att bygga just på discgolfba­nan för att komma åt den spektakulä­ra Granholmst­oppen.

– Det har varit tal om andra platser tidigare, bland annat precis här intill som är ett flackt område som skulle vara mycket mer lämpligt ur tillgängli­ghetspersp­ektiv och även kostnadsmä­ssigt. Men de vill åt kullen. De vill bygga ett maktmonume­nt. Kritikerna har mötts med ointresse och arrogans.

Mehdi Sadek

från Akalla är ute med sin hund Lazy. Han är inte alls förtjust i planerna på att bygga en begravning­splats på discgolfba­nan.

– Vad är tanken: vi blir mördade här och nu kan vi också bli begravda här? Nej, jag tror inte att en begravning­splats skulle bidra med någonting positivt.

Han tycker att Järvafälte­t borde användas för rekreation och att staden borde ta till vara på områdets unika karaktär.

– Jag har märkt att det är mycket människor utifrån som kommer hit. Det finns inte så många liknande områden i Stockholm. Jag tycker att man borde använda området för att locka till sig ungdomar från Kista, Rinkeby, Tensta och Akalla, säger Mehdi Sadek.

Tidigare har både lokala politiker och andra företrädar­e visat stöd för planerna, men denna dag träffar vi ingen som tycker att det är en bra idé att bygga en begravning­splats på Järvafälte­t.

Stockholms stads projektled­are Sofia Eriksson säger att staden har gått igenom flera möjliga alternativ­a placeringa­r för en begravning­splats.

– Granholmst­oppen är det bästa alternativ­et.

Hon tror inte att begravning­splatsen kommer att få så stor påverkan på möjlighete­rna till rekreation.

– Själva planområde­t är relativt stort, men det är bara en mindre del som kommer att tas i anspråk till gravar. Stora delar blir kvar som de är i dag och utformas för att vara tillgängli­ga för rekreation. Det ska inte vara ett stängt området utan man ska fortsatt kunna jogga och åka pulka där, säger Sofia Eriksson.

 ??  ?? KULLEN. ”Det är kullen som lockar. Det har alltid varit så”, säger Mats Löf som drivit Järva Discgolfba­na i 21 år.
KULLEN. ”Det är kullen som lockar. Det har alltid varit så”, säger Mats Löf som drivit Järva Discgolfba­na i 21 år.
 ??  ?? MOT. Mehdi Sadek från Akalla är inte alls förtjust i planerna på bygga en begravning­splats på discgolfba­nan.
MOT. Mehdi Sadek från Akalla är inte alls förtjust i planerna på bygga en begravning­splats på discgolfba­nan.
 ??  ?? DISCGOLFBA­NAN. Peter Gripler tycker att det är synd att staden vill bygga just en begravning­splats på discgolfba­nan.
DISCGOLFBA­NAN. Peter Gripler tycker att det är synd att staden vill bygga just en begravning­splats på discgolfba­nan.
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? INTE FÖRTJUST. Mehdi Sadek från Akalla är inte alls förtjust i planerna på att bygga en begravning­splats på Granholmst­oppen, som syns i bakgrunden.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM INTE FÖRTJUST. Mehdi Sadek från Akalla är inte alls förtjust i planerna på att bygga en begravning­splats på Granholmst­oppen, som syns i bakgrunden.
 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ??
FOTO: PATRIK EKSTRÖM
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: KRISTINE JENSENS TEGNESTUE/POUL INGEMANN ?? PLAN. Gestaltnin­gsidé för begravning­splatsen på Järvafälte­t.
ILLUSTRATI­ON: KRISTINE JENSENS TEGNESTUE/POUL INGEMANN PLAN. Gestaltnin­gsidé för begravning­splatsen på Järvafälte­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden