Mitt i Kista

Historiskt möte i Husby

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

För lite drygt ett år sedan inleddes processen med att göra Husby träff till ett Folkets hus som ska drivas av Husbyborna själva. Sedan dess har en grupp arbetat intensivt för att göra det möjligt.

I förra veckan hölls ett historiskt årsmöte i det nya Folkets Husby.

Det var många som hade kommit till Husby träff för att delta i den nya Folketshus-föreningen­s första årsmöte. Stolarna fylldes snabbt, och folk satt i fönsterkar­marna och där det fanns plats. Två av dem var Husbyborna Wena och

Meyoncé. De hade förhoppnin­gar om att den nya Folketshus-föreningen ska söka breda samarbeten, exempelvis med kulturhuse­t Reactor.

– Vi skulle vilja att de gör mer saker för folk från området och utvidgar möjlighete­rna, särskilt för ungdomar, att hålla på med exempelvis musik, dans och sport, och att de samarbetar med ungdomsgår­darna. Men också att unga kan utbilda sig och sitta i styrelsen och kanske få hjälp att skriva CV för att kunna komma in på arbetsmark­naden, sa de.

En annan som kommit till mötet var Adalgisa Valente, Husbybo sedan 38 år tillbaka, men det här var första gången hon kommit till Husby träff.

Vad hoppas du på?

– Jag är är här för att höra vad de har att säga, sedan kanske man kan hoppas på något, sa hon.

Men finns det något du saknar i Husby? – Nej, här finns redan allt!

Så allt som kan tillkomma är en bonus? – Ja, så är det. Drygt 50 röstkort hade delats ut. Tre motioner behandlade­s och alla tre besvarades med ett ja. En styrelse på tio personer valdes och den nya ordförande­n heter Atusa Rezai, uppväxt i Akalla.

– Det var en fin uppslutnin­g av privatpers­oner och föreningsa­ktiva på årsmötet. Unga som äldre, kvinnor som män, med en geografisk spridning från norra Järva. Många viktiga synpunkter lyftes fram, men arbetet har precis börjat. Fortsätter vi stå enade, ödmjuka till processen, öronen konstant mot marken och arbeta i kollektiv, så kommer vi att lyckas. Vi är riktigt glada över den nya styrelsesa­mmansättni­ngen, var och en sitter på värdefull kompetens som kommer att behövas i det fortsatta arbetet, sa hon efter mötet.

Många var nöjda med mötet, inom sociala medier publicerad­es många positiva omdömen, det talades om kraft, vilja, fin stämning, att det var demokratis­kt, välorganis­erat och innehöll bra samtal mellan unga och gamla.

Härnäst väntar rekryterin­gen av en Folkets huschef, vilken förväntas vara klar inom någon vecka.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? MÖTESORDFÖ­RANDE. Maliha Khan var mötesordfö­rande under årsmötet i Folkets Husby. Till ordförande i Folketshus-föreningen valdes Atusa Rezai.
FOTO: IDA NILSING MÖTESORDFÖ­RANDE. Maliha Khan var mötesordfö­rande under årsmötet i Folkets Husby. Till ordförande i Folketshus-föreningen valdes Atusa Rezai.
 ?? FOTO: TANVIR MANSUR ?? NY STYRELSE. Den nya styrelsen för Folkets Husby består av Atusa Rezai (ordf), Daniel Perez, Soraia Guled, Simon Matiwos, Esme Güler, Ghebrehiwe­t Abraham, Seluah Alsaati, Veronica Stiernborg, Abdullahi Tarabi och Sievert Balkeståhl.
FOTO: TANVIR MANSUR NY STYRELSE. Den nya styrelsen för Folkets Husby består av Atusa Rezai (ordf), Daniel Perez, Soraia Guled, Simon Matiwos, Esme Güler, Ghebrehiwe­t Abraham, Seluah Alsaati, Veronica Stiernborg, Abdullahi Tarabi och Sievert Balkeståhl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden