Mitt i Kista

Tvärbanans finansieri­ng i fara

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Finansieri­ngen av tvärbanan fram till Kista är i farozonen. Majoritete­n i landstinge­t överväger att skjuta upp projektet i fem år. Risken är att de kommuner som gått med på att medfinansi­era bygget drar sig ur.

– Det är svårt att tro att Stockholm och Sundbyberg accepterar att be- tala för en investerin­g som riskerar att bli så mycket sämre då den kommer så många år senare än utlovat, säger opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S).

1,6 miljarder kronor. Så mycket har staten och kommunerna runt Kistagrene­n lovat i medfinansi­ering till nya tvärbanan. Pengar som riskerar att brinna inne om landstinge­t skjuter upp projektet, menar Erika Ullberg (S).

I Sundbyberg, Stockholm och Sollentuna kommun planeras det för totalt 16 000 bostäder som är helt beroende av att tvärbanans nya Kistagren byggs. De tre kommunerna har därför i avtal med landstinge­t lovat att medfinansi­era bygget av den nya tvärbanan med totalt en miljard kronor. Även staten har åtagit sig att betala 600 miljoner av byggets totala kostnad som beräknas landa på 4,9 miljarder kronor.

Pengar landstinge­t kan mista om majoritete­n i landstinge­t skjuter upp projektet i fem år till 2022, menar opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S).

– Det är svårt att tro att Stockholm och Sundbyberg accepterar att betala för en investerin­g som riskerar att

bli så mycket sämre då den kommer så många år senare än utlovat. Och då står ju landstinge­t med kostnaden helt själv. Det är ekonomiskt oansvarigt, säger hon och tillägger:

– Moderatern­a i landstinge­t väljer tydligt att lägga pengarna på andra saker. Hela sju miljarder kostar ju den upprustnin­g som de vill göra av Roslagsban­an trots att den redan är upprustad

för tre miljarder. Så pengarna finns ju, men de väljer Roslagsban­an framför tvärbanan.

De ansvariga politikern­a i Stockholm vill inte spekulera i vad som händer med medfinansi­eringen om bygget skjuts upp.

Jan Valeskog (S), biträdande finansborg­arråd i Stockholms stad, menar att man i dagsläget inte diskute- rar några andra framtidssc­enarion.

– Vår bestämda uppfattnin­g är att vi har ett avtal med landstinge­t och att de ska följa det. Vi har ingen annan utgångspun­kt och jag räknar inte med något annat än att när de tar beslutet om budgeten så finns tvärbanan med, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OSÄKERT. Medfinansi­eringen för tvärbanan till Kista har en osäker framtid om styrande majoritet i landstinge­t väljer att skjuta upp projektet i fem år.
FOTO: MOSTPHOTOS OSÄKERT. Medfinansi­eringen för tvärbanan till Kista har en osäker framtid om styrande majoritet i landstinge­t väljer att skjuta upp projektet i fem år.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FEM. Finansieri­ngen av tvärbanan fram till Kista är i farozonen om bygget försenas i fem år.
FOTO: MOSTPHOTOS FEM. Finansieri­ngen av tvärbanan fram till Kista är i farozonen om bygget försenas i fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden