Mitt i Kista

Ett hus med historia

-

I DECEMBER 2011 bestämde hyresvärde­n Svenska bostäder att flytta träfflokal­en i Husby till den nuvarande lokalen, en nedlagd krog som byggdes om. Beslutet möttes av protester från föreningar i området och lokalen ockuperade­s under en period.

HÖSTEN 2012 flyttade Svenska bostäder, trots boendeprot­ester, Husby träff. I gamla Husby träff finns numera Stadens kontaktcen­ter med cirka 40 arbetsplat­ser.

NÄR Svenska bostäder gick vidare med flytten valde Röda korset, som drivit träfflokal­en, att lämna verksamhet­en. I stället fick ett nybildat socialt cateringfö­retag ta över verksamhet­en, men de fick det inte att fungera ekonomiskt och blev uppsagda från kontraktet. FÖRSTA februari 2014 tog stadsdelen över kontraktet. ”Vi tyckte att det var viktigt att träffverks­amheten blev kvar och enda möjlighete­n var att vi tog över kontraktet”, sa stadsdelsn­ämndens dåvarande ordförande Bo Sundin (M). UNDER 2015 har en uppstartsp­rocess pågått, Melody Fahrsin har varit projektled­are och arbetat med att samla boende och föreningar kring idén om att själva ta över lokalen, som en Folketshus-förening. Hösten 2015 bildades en interimsty­relse och den 1 mars 2016 tog föreningen Folkets Husby över kontraktet. DEN 21 april 2016 hölls det första årsmötet för den nya föreningen. Drygt 50 röstkort delades ut och uppskattni­ngsvis deltog fler än 100 personer i mötet. Till ordförande i föreningen valdes Atusa Rezai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden