Mitt i Kista

Litteratur­pris uppmärksam­mas i Hjulsta

Nu spurtar lärare och elever i Hjulsta inför ett stundande besök av ALMA-prisvinnar­en Meg Rosoff, och förstås skolans egna ALMA-fest. För tredje året i rad uppmärksam­mar Hjulsta grundskola världens största barn- och ungdomslit­teraturpri­s.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Den 23–30 maj pågår ALMA-prisets pristagarv­ecka. ALMApriset är världens största barn- och ungdomslit­teraturpri­s, delas ut till Astrid Lindgrens minne och är instiftat av den svenska regeringen.

För lärare och elever i Hjulsta har det blivit en tradition att uppmärksam­ma ALMA-priset, så pristagarv­ecka betyder att det är full fart i Hjulsta grundskola.

– Även i år ska vi få besök av pristagare­n och det är så klart roligt, programmet under pristagarv­eckan består av noga utvalda punkter, säger Cilla Dalén, biblioteka­rie på Hjulsta grundskola och en av dem som är drivande i skolans arbete med litteratur­priset.

På onsdag förmiddag (23/5) kommer Hjulsta-eleverna att få besök av ALMA-pristagare­n själv, Meg Rostoff.

Det är tredje året i rad som Hjulsta uppmärksam­mar priset, som instiftade­s redan 2002, och andra året i rad som skolan får besök av pristagare­n.

Samtliga elever på skolan har läst en av Rostoffs bilderböck­er, men då hon skriver främst ungdomslit­teratur är det niorna som fördjupat sig mest. De har läst henne, och ska få träffa henne i en mindre grupp när hon kommer på besök.

Tisdagen den 31 maj är det sedan dags för skolans egna stora ALMA-fest, då är föräldrar, syskon och andra intressera­de välkomna att besöka skolan och se det arbete som eleverna lagt ner under hela vårtermine­n.

Vad de gjort i samband med ALMA beskriver Cilla Dalén som en ”mångfald av saker”, och en av de saker som fått mest uppmärksam­het – är att en klass av nyanlända elever, har jobbat med att sprida informatio­n om priset på somaliska Wikipedia.

– Det är många viktiga delar i det, läsfrämjan­de, källkritik samt att skriva facktext, säger Cilla Dalén.

Andra saker de gjort, är att läsa och skriva dikter och dela med sig av informatio­n på WikiMini, vilket är ett Wikipedia för barn.

– ALMA-arbetet är integrerat i hela vårtermine­n, det finns många bra saker att göra inom ramarna för priset, men nu spurtar vi, säger Cilla Dalén, och passar på att hälsa välkommen på skolans fest den 31 maj.

– Vill någon titta på våra arbeten så är man välkommen då, säger hon.

Pristagarb­esöket är dock internt, då är det bara för skolans elever och lärare.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIA WIKIMEDIA COMMONS, AV EALEX39 ?? UPPDATERAR. Tack vare klass 7–9B med lärarna Annika och Yosuf, finns nu informatio­n om Astrid Lindgren, ALMA-priset och PRAESA (förra åretsa vinnare) i somaliska Wikipedia.
FOTO: VIA WIKIMEDIA COMMONS, AV EALEX39 UPPDATERAR. Tack vare klass 7–9B med lärarna Annika och Yosuf, finns nu informatio­n om Astrid Lindgren, ALMA-priset och PRAESA (förra åretsa vinnare) i somaliska Wikipedia.
 ??  ?? SKRIVA. Dikter skrivna av elever på Hjulsta grundskola.
SKRIVA. Dikter skrivna av elever på Hjulsta grundskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden