Mitt i Kista

Rätt utomhushän­g i sommar

Få ut mer av sommarhalv­året genom att skapa ett extra rum ute. Vare sig du delar uteplats, har en balkong eller en egen trädgård finns det mycket du kan göra för att maximera semesterkä­nslan.

- Erika Lindén Jansson

Genom att planera smart och tänka till innan kan du få extra många soltimmar utomhus i sommar. Förutse vind, regn och för stark sol, optimera ytorna och – sist men inte minst – satsa lite extra på att göra uterummet fint och bekvämt.

Innan du börjar investera i nya utemöbler, multikulör­ta ljusslingo­r och vimplar kan det vara bra att se över det praktiska. Vad vill du kunna göra utomhus, och när vill du kunna göra det? Till exempel kanske det är bättre att köpa plats-smarta stolar om du vill kunna bjuda många på middag, eller parasoller när du vet att eftermidda­gssolen kommer som en objuden gäst. Din uteplats ska passa just dina önskningar och behov, och den ska fungera så stor del av dygnet som möjligt.

Såvida du inte har en egen trädgård så kräver uterummet ofta mer flexibilit­et än dina innerum. Stolar behö- ver kunna vikas ihop, solstolar vecklas ut, lameller behöver kunna stängas och värmare dras fram.

Pallar som kan staplas och bord som kan vikas upp är smarta balkongval. Pallsektio­ner som kan flyttas ihop till en solbädd och bord som kan bli större eller mindre är också tacksamma att använda om ditt utrymme är begränsat.

När du har funderat ut vad du behöver rent praktisk så är det dags att grotta ner sig bland filtar och ljuslyktor. Här sätter bara fantasin gränser! Ja, och kanske plånboken. Men även en mindre budget kan åstadkomma mycket.

Fynda möbler på second hand, måla om och sy eget, så kommer du undan med en mycket lägre slutsumma. Lastpallar kan byggas om till utemöbler, och brickor kan förses med ben för att skapa små bord.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden