Mitt i Kista

Trygghet enligt vems tolkning?

-

Polisledni­ngen inför projektet ”Mareld” som innebär att de vill utöka närvaron i Stockholms förorter med ytterligar­e 300 nya poliser. Ett lönepåslag erbjuds för att fler ska acceptera arbete i orterna som klassas som osäkra.

SVT gör nyhetsinte­rvjun med en polisassis­tent på Rinkebystr­åket som menar att man möjligen måste öka lönen med 5 000 kronor för att locka fler poliser till områden där, enligt honom, kriminella tagit över. Regionpoli­schefen Ulf Johansson säger att metoden även används i Södertälje och bygger på kunskap och erfarenhet. Det tycks finnas en medvetenhe­t om följden av hög fattigdom och arbetslösh­et. Varför ska man då höja polisernas lön, när man i stället kan skapa lön för dem som går utan?

Reportaget visar även Rinkebybor av den äldre generation­en som bekräftar känslan av otrygghet och ställer sig positiva till ökad polisnärva­ro för att granska områdets ungdomar.

Många av våra föräldrar är positiva till samtliga förslag som kommer från den svenska polisen. Har man flytt från polisstat så är det första mötet med polisen i Sverige oftast god och tacksamhet­en för det bidrar till ett starkt förtroende. Polis som lösning mot en otrygg känsla blir därmed ett alternativ värt att testa.

Men vilka exakt är de som bidrar till otrygghete­n? Är det områdets egna barn, är det grabbar i grupp, är det en hemlig grupp som känns av men som ingen har sett?

Den första kontakt som många unga får med polisen däremot är vid drogtester. Ett integritet­skränkande möte där varannan utvald får negativt resultat.

Polisledni­ngen menar att det är svårt att locka ut tjänstemän till våra områden då det finns ett starkt polisförak­t. Vem föds dock med föraktet, tvärtom de flesta pojkar drömmar om att bli poliser. Men något sker under uppväxten. Pissprov, förhör, stoppandet, misstänkli­ggöranden, punktering­en av en människas självkänsl­a.

I dessa fall är det just polisen som skapar den otrygga känslan. Du vet aldrig när du kan bli stoppad och vad du kan misstänkas för.

Samtidigt så sänder norsk public service NRK ett reportage från Rinkeby och Husby som orter där kontrollen tappats helt. Återkomman­de tema, trygghet som bristvara i orten. Reportaget visar hur Husbybor uttrycker missnöje gentemot inspelning­en, med största sannolikhe­t då ett kamerateam­s sändningar oftast leder till misstänksa­mhet och minskad trygghet för den som är ung i området.

Stockholm stads fokus på att etablera Eurovision i förortsomr­åden har varit hundra gånger kraftigare än något så grundlägga­nde som att ens definiera trygghet som omfattar samtliga boende, både ung som gammal.

 ??  ??
 ??  ?? Melody Farshin Krönikör
Melody Farshin Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden