Mitt i Kista

Tredjedel utan sommarjobb

- Ida Nilsing

En tredjedel av dem som sökt sommarjobb inom Rinkeby-Kistas stadsdelsf­örvaltning kommer att bli utan. Stadsdelen har fått in 1 775 ansökninga­r, men kan bara erbjuda 1 200 jobb. Inte heller i Spånga-Tensta får alla sökande sommarjobb.

Nästan en tredjedel av dem som sökt sommarjobb inom Rinkeby-Kistas stadsdelsf­örvaltning kommer att bli utan, detta trots att budgeten för sommarjobb­en har ökat.

– Både budgeten och antalet sökande har ökat, säger Susanne Tengberg, på Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.

Ändå är det ungefär lika många sökande som förra året, men då fick alla jobb. Så blir det inte i år, skillnaden är att budgetrama­rna var lite lösare förra året, så trots att staden lägger mer pengar på sommarjobb i år än tidigare.

Ett viktigt skäl till att antalet sökande har ökat är att ytterligar­e en årskull tillkommit, nu kan även 18-åringar få jobb via stadsdelen – det kunde de inte förut.

På stadens hemsida står det att jobben fördelas genom lottning, men det stämmer inte, enligt Susanne Tengberg.

Det finns en prioriteri­ngsordning där exempel- vis de som avbrutit sina studier, har något funktionsh­inder eller kommer från tuffare sociala förhålland­en får förtur.

Även de som inte haft sommarjobb via staden sedan tidigare får gå före i turordning­en.

På grund av att det är fler som sökt än som erbjuds jobb, tipsas det på hemsidan att de sökande också söker sommarjobb hos andra företag och organisati­oner också, för att öka dina chanser att hitta ett jobb till sommaren.

I Spånga-Tensta råder en liknande situation. I ett mail skriver Catalina Capdepon, samordnare av feriearbet­e inom Spånga-Tensta:

”I år sökte 1 498 ungdom hos oss totalt. Av dem så kommer vi kunna anställa 1 100 ungdomar MEN då många ungdomar tackar nej till sina jobb eller glömmer komma på sina avtalsmöte­n så går dessa plaster vidare till en annan ungdom. Så av alla som sökt är det många fler än 1 100 ungdomar som får ett erbjudande­mail av oss. Vi återbrukar platser med andra ord så vi slipper ha tomma platser till sommaren.”

 ?? FOTO: LINDA GREN/DIREKTPRES­S/ARKIV ?? ANNORLUNDA. Två av Stockholms stads mer annorlunda sommarjobb – att hänga i Rålambshov­sparken. Men i år blir var tredje som ville ha sommarjobb utan.
FOTO: LINDA GREN/DIREKTPRES­S/ARKIV ANNORLUNDA. Två av Stockholms stads mer annorlunda sommarjobb – att hänga i Rålambshov­sparken. Men i år blir var tredje som ville ha sommarjobb utan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden