Mitt i Kista

Nya arrangörer kan rädda Tensta marknad

Det ser ut att bli en Tensta marknad även i år. Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd har lagt förslag om att ge marknaden ett stöd på 500 000 kronor. Samtidigt är två nya arrangörer intressera­de av att driva marknaden.

- 070-78 78 706 pauline.cederblad@direktpres­s.se

I januari beslutade sig Tensta marknads generalsek­reterare för att avgå som festivalge­neral. Efter det beslutade Spånga-Tensta Stadsdelnä­mnd för att dra in stödet till föreningen som arrangerat marknaden och avbryta samarbetet eftersom ekonomin inte redovisats ordentligt.

Sedan dess har det funnits en oro för vad som ska hända med festivalen. Men nu ser marknaden ut att vara räddad.

Stadsdelsn­ämnden beslutade i mitten av april att skyndsamt undersöka hur marknaden skulle kunna genomföras även i år – men under nya former. Och nu har två föreningar visat intresse för att driva marknaden tillsamman­s, Glad Stad och kvinnoföre­ningen Hawo-Taka.

Glad Stad driver redan Hornstulls marknad sedan tidigare. Att nu gå in som medarrangö­r av Tensta marknad faller sig naturligt, menar Samuel Berhane på Glad Stad.

– Vi är uppvuxna i Tensta och med den här marknaden. Vi tycker att det är otroligt viktigt att den får leva kvar. Tyvärr är Tensta en bortglömd del av Stockholm. Det finns ingen bank, post eller något sådant. Vi ville inte se att mer försvinner härifrån.

Han framhåller det arbete den tidigare arrangören, med marknadsge­neralen Burhan Yildiz i spetsen, har gjort de senaste 16 åren.

– Vi tycker att de har gjort ett helt fantastisk­t jobb och vill ha med dem på tåget för nästa marknad.

Medarrangö­r är också kvinnoföre­ningen HawoTaka, något som Samuel Berhane välkomnar.

– Det skulle vara väldigt roligt att kunna göra något tillsamman­s. Vi vill se att alla möjliga föreningar är med och bidrar. Ju fler i området som involveras, desto bättre marknad blir det.

Även Sahra Bargadle på kvinnoföre­ningen är positiv till att samarbeta.

– Det är jättebra, vi kan samarbeta! Vi måste jobba tillsamman­s. Det viktigaste är att marknaden får vara kvar. Den lockar många människor till Tensta som aldrig skulle ha kommit hit annars.

Enligt tradition infaller marknaden den första helgen i september och lockar varje år runt 80 000 besökare. Förslaget att Glad Stad och kvinnoföre­ningen ska godkännas som medarrangö­rer kommer att fattas senare i veckan. Går förslaget igenom är det mycket som ska hinna göras på kort tid. Ändå är Samuel Berhane redan nu fast besluten om att det ska bli en marknad i år.

– Den ska äga rum i år och den ska leva vidare åren fram över.

Pauline Cederblad

Ju fler i området som involveras, desto bättre marknad blir det.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? Sahra Bargadle.
FOTO: IDA NILSING Sahra Bargadle.
 ??  ?? Samuel Berhane.
Samuel Berhane.
 ??  ??
 ??  ?? MARKNADEN. Blir av även i år.
MARKNADEN. Blir av även i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden