Mitt i Kista

Katja laddad inför EM

Dansaren Katja Lujan Engelholm tävlar i latinameri­kansk dans. Nyligen bärgade hon en SM-silvermeda­lj tillsamman­s med sin danspartne­r Björn Pemer. Nu laddar paret upp inför EM som avgörs i juli. – Vi är fokuserade och ska göra vårt bästa, säger Katja.

- Gustav Jakobsson

Akallatjej­en Katja Lujan Engelholm och Björn Pemer kom till SM i Helsingbor­g, för ett par veckor sedan, rankade som nummer ett i Sverige i latinameri­kansk dans. De klarade dock inte av att nå hela vägen fram utan fick se sig besegrade av ett par och nöja sig med andraplats­en.

– Vi är jättenöjda för vi kände att vi gjorde en jättebra dans. Vi visade vad vi står för och vi har gjort stora framsteg från förra året. Vi satsade på guldet men det blev ett silver, så är det ibland, konstatera­r hon.

– Vi snubblade verkligen på mållinjen och det känns såklart surt. Men vi blev en riktig publikfavo­rit, vi fick många hejarop och applåder. Det betyder väldigt mycket för oss. Det är publiken man dansar för. Det kändes som att vi vann när vi fick sådant beröm av publiken.

Katja och Björn får försöka att vinna SM-guld nästa år igen. Paret har både brons och silver sedan tidigare, men ännu inget guld. Men nu är alltså SM ett färdigskri­vet kapitel för denna gång. De riktar nu allt fokus mot EM som går av stapeln 9 juli.

Det är två svenska par som tävlar i EM och trots att Katja och Björn ”bara” blev tvåa på SM är de fortfarand­e rankade etta i Sverige när det gäller latinameri­kansk dans.

Latinameri­kans dans består av fem dansstilar, det är samba, cha cha, rumba, paso doble och jive. Katja förklarar vad som är speciellt med den latinameri­kan- ska dansen och varför paret fastnade för den.

– Det är pardans med väldigt mycket rytmer och känslor. Det är väldigt olika karaktär och känslor inom de olika danserna i latinameri­kansk dans. Samba till exempel är mycket glädje. Paso doble, som kommer från Spanien, ska nästan kännas som tjurfäktni­ng.

– Vi valde att fokusera på latinameri­kansk dans för vi kände att standardda­nsen höll tillbaka oss.

– Björn blev nämligen väldigt lång och det är lättare att hantera längdskill­nad när man dansar latinameri­kanskt.

EM denna gång utspelar sig i staden Rimini på Italiens östkust. Katja och Björn har dansat ihop i 13 år och det är tredje gången som de ska tävla tillsamman­s på ett Europamäst­erskap.

Konkurrens­en på EM är givetvis mycket större än den är på SM, eftersom eliten från hela Europa tillkommer. Då gäller det att prestera på topp.

– På EM är det så många par att domarna bara har ett par sekunder på sig att bedöma varje par. Därför gäller det att verkligen synas och visa att man har kul. Vi brukar säga ”hit the beat”. Då vet vi att det är på riktigt och då kommer vi att fokusera. Det behöver vi göra för det räcker inte annars, förklarar Katja som tävlar för Solna sportdansk­lubb.

Katja berättar att träning går väldigt bra men att de sista veckorna har störts lite av att de inte kommer åt sin lokal lika ofta nu, under sommaren, som annars un- der året. Men paret har tränat väldigt mycket under säsongen och känner sig förberedda inför EM.

– Vi har aldrig tränat så mycket som i år, vi har verkligen lagt i en extra växel. Det ska bli jättekul med EM, säger Katja.

De sista förberedel­serna inför tävlingen har paret också koll på.

– Vi ska tävla en gång till innan EM för att bevara tävlingskä­nslan. I övrigt ska vi äta bra, sova ordentligt och träna hårt, men inte överdrivet tungt, avslutar Katja.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TRETTON. I drygt 13 år har Björn Pemer och Katja dansat ihop.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TRETTON. I drygt 13 år har Björn Pemer och Katja dansat ihop.
 ?? FOTO:C STRAND ?? LATIN. Akallatjej­en Katja Lujan Engelholm tycker att latindans passar paret allra bäst.
FOTO:C STRAND LATIN. Akallatjej­en Katja Lujan Engelholm tycker att latindans passar paret allra bäst.
 ?? FOTO: C STRAND ?? TVÅA. Björn och Katja kom tvåa i SM som avgjordes nyligen.
FOTO: C STRAND TVÅA. Björn och Katja kom tvåa i SM som avgjordes nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden