Mitt i Kista

Hjulsta grundskola har vänt trenden

- Patrik Ekström

I åratal har Hjulsta grundskola rankats som en av Sveriges sämsta skolor, men nu ser den negativa trenden ut att ha vänt. I år redovisar skolan de bästa resultaten i mannaminne. Skolborgar­rådet Olle Burell (S) hyllar rektorns insats:

– Hon har infört en helt ny kultur.

Gång på gång har Hjulsta grundskola pekats ut som en problemsko­la av invånare och media.

Länge har kritiken varit befogad. Resultaten har nämligen varit urusla.

Förra året hade skolan sämst medelbetyg och störst andel elever som inte uppnår kunskapskr­aven i Sverige.

Bara 16 procent av eleverna i årskurs nio hade godkänt i alla ämnen och 37 procent var behöriga för gymnasiet, enligt Skolverket­s statistik.

Snittet i Stockholm är närmare 90 procent.

Rektor Malla Taipale, som värvades 2012 för att vända skolresult­aten, förnekar inte att skolan haft stora problem.

– Det var oerhört stökigt när när jag tillträdde som rektor. Det var makabert. Vi hade ett ekonomiskt underskott på 14 miljoner kronor, en stor elevflykt och otroligt dåliga resultat. Och tittar man tillbaka i tiden så har det alltid varit dåliga resultat. Kunskap har inte varit i fokus på Hjulsta grundskola alls, säger hon.

Malla Taipale berättar om en rad förändring­ar som hon genomfört, bland annat rekryterin­g av nya lärare, mer ordning och fokus på kunskapsut­veckling.

Och enligt henne så har det gett resultat; skolan har blivit lugnare och elever och lärare trivs och utvecklas.

Resultatmä­ssigt så ser den negativa trenden nu också ut att ha vänt.

I den ordinarie klasserna, exklusive verksamhet­en för nyanlända, så klarade 46 procent av eleverna som går ut årskurs nio i år av kunskapskr­aven, enligt preliminär­a siffror som vi har fått ut.

Det är fortfarand­e långt under snittet för Stockholm, men de i särklass bästa resultat som Hjulsta grundskola har redovisat under överskådli­g tid.

– Jag hade som uppgift att vända resultaten, och nu har jag gjort det, säger Malla Taipale, som slutar som rektor efter sommaren.

Vad säger du till de som säger att Hjulsta grundskola är den sämsta skolan i Stockholm?

– Det är en gammal bild. Jag vet att det har varit stökigt, men skillnaden mellan hur det var för fyra år sedan är som natt och dag. Kom hit och hälsa på! Du bemöts av vänliga elever. Eleverna är inte i korridorer­na under lektionsti­d utan i sina klass- rum. Det är lugnt, stilla och absolut inget stök.

Skolborgar­rådet Olle Burell (S) hyllar rektorns insats.

– De har kämpat, kämpat, kämpat och nu ser rektor Malla Taipale verkligen ut att ha vänt kurvorna uppåt. Det är glädjande.

Han ser Hjulsta grundskola­s utveckling som ett exempel på att det går att vända en långvarig negativ trend.

– Det här är ett bevis för hur en rektor kan förändra kulturen på en skola så att lärare och pedagoger har höga förväntnin­gar på sina elever. Att man inte slår sig till ro med att bortförkla­ra dåliga resultat med att det är så himla svårt för elever med utländsk bakgrund. I stället ger man järnet. Och då ser man att man får upp resultaten. Det är väldigt uppmuntran­de för alla våra kommunala skolor i ytterstade­n.

Är det inte riskabelt att vara så beroende av en persons insats?

– Ja, men hela skolan är väldigt personlig. Lärarna är otroligt viktiga för elevernas motivation och rektor är oerhört viktig för lärarnas styrka och samarbete.

Det var oerhört stökigt när när jag tillträdde som rektor. Det var makabert.

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? VÄNT. Hjulsta grundskola har vänt en negativ trend.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM VÄNT. Hjulsta grundskola har vänt en negativ trend.
 ??  ?? Olle Burell (S).
Olle Burell (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden