Mitt i Kista

Kampanj för rökfri Ramadan

- Sofia White

Fler röker i Järva än på många andra platser i Stockholm. Det vill kampanjen Rökfri Ramadan råda bot på genom att uppmana rökare att fimpa för gott – i samband med fastemånad­en.

För muslimerna är Ramadan en tid att bli hälsosamma­re. När solen går upp får de inte äta, dricka eller ha sex. Även rökning är otillåtet. Något som staden nu tagit fasta på i antirökkam­panjen Rökfri Ramadan.

– Vi är med i kampanjen för andra året i rad. Vi har fått indikation­er på att kampanjen haft effekt förra året, säger Ibrahim Bouraleh, ordförande i Islamiska förbundet i Järva som samarbetar med stadsdelar­na Spånga-Tensta och KistaRinke­by.

Han befinner sig på Ungdomens hus i Rinkeby. Högtiden Ramadan har just inletts och lokalen har börjat fyllas av män och kvinnor som tar av sig skorna innan de sätter sig ner på bönemattor. På väg in delas broschyrer med böneprogra­m ut som informerar om kampanjen Rökfri Ramadan.

I Spånga-Tensta röker 17 procent av alla män dagligen och i Kista-Rinkeby 19 procent. Det kan jämföras med Danderyd där siffran ligger på tre procent.

Genom att utnyttja faste- månaden hoppas stadsdelar­na nå en större andel som kan tänkas vara motiverade eftersom de ändå inte röker på dagen.

Ahmed Siraj och Abdi Salom är inte rökare själva men de är positiva till kampanjen och att broschyrer delas ut med informatio­n.

– Ramadan är redan en tid att förnya sig och bli mer hälsosam. Många inspireras att äta mer hälsosamt. Det blir som med nyårslöfte­n, ett sätt att förnya sig. Då passar det också bra att sluta röka, säger Abdi Salom.

Det blir som med nyårslöfte­n, ett sätt att förnya sig. Då passar det också bra att sluta röka.

 ?? FOTO: SOFIA WHITE ?? INITIATIV. Icke-rökarna Ahmed Siraj och Abdi Salom tycker att initiative­t är bra.
FOTO: SOFIA WHITE INITIATIV. Icke-rökarna Ahmed Siraj och Abdi Salom tycker att initiative­t är bra.
 ??  ?? KAMPANJ. I år syns kampanjen Rökfri Ramadan under bönen i Rinkebysko­lan.
KAMPANJ. I år syns kampanjen Rökfri Ramadan under bönen i Rinkebysko­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden