Mitt i Kista

Jag har valt att plocka bort slang, för vi pratade inte så. Alla i förorten gör inte det.

Skådespele­rskan Nisti Stêrk gör uppväxten i Tensta till tv-serie. För Vi i Tensta har hon visat sina smultronst­ällen från barndomen.

- Felicia.karlsson@direktpres­s.se

Utanför ett rött betonghus vid Tensta Allé 45 står skådespele­rskan Nisti Stêrk och kollar upp mot bostadspla­n tre, där hon en gång bodde. I den kommande tv-serien ”Alla vi barn i Tensta” speglar hon sin barndom. Huvudperso­nen heter Selma och älskar Tensta. I grannhusen har hon sina vänner och kusiner. De flesta kurder, precis som Selmas familj. Så såg också Nisti Stêrks barndom ut.

– Min familj kom till Sverige på 80-talet. Men man skulle flytta tillbaka och bodde bara i Sverige av politiska skäl. Så kurder höll ihop och djupa band skapades mellan varandra. Vi blev som en enda stor familj, säger Nisti Stêrk.

runt mellan familjer. Om en granne bjöd på vinbladsdo­lmar, skickades de över på en tallrik. När tallriken skulle tillbaka låg det en ny specialite­t på, till grannen. Det kunde även vara så att kompisens familj skulle äta något godare till middag än vad som serverades hemma, då åt Nisti Stêrk där istället.

– I min serie vill jag spegla mitt Tensta. Visa de sidor av förorten som aldrig speglas i media och lyfta fram tjejerna. Det är bara en kille med i serien och jag har valt att plocka bort slang, för vi pratade inte så. Alla i förorten gör inte det.

Mat skickades

valde att inte skriva in brytningar eller slang i manuset då hon upplever att det finns för många serier där förorten speglas genom repliker med brytning och slang till en överdrift. Hon arbetar istället individuel­lt med varje barn som har en egen naturlig brytning eller melodi.

– Det här är vilka barn som helst, med vardagspro­blem som dumma lärare, föräldrar som inte förstår, kärlek, pirr i

Nisti Stêrk

magen, sång, dans, vänskap och mycket glädje. De skulle lika gärna kunna vara barn i Norrland eller i Skåne.

Hon pekar mot en husvägg och berättar att där brukade hon spela ”klockan” med sina vänner. En lek där en tennisboll kastas mot en vägg samtidigt som olika moment ska utföras. Som oftast lekte de på utegården. Där kunde hennes föräldrar och vänners föräldrar enkelt hålla ett öga på dem.

– Jag älskade Tensta för alla språk och nationalit­eter som fanns represente­rade där. Någon bar kippa, en annan kors, burka, sari. Felicia Karlsson PLANERING. Nisti Stêrk filmar och fotar området där hon växte upp inför inspelning­en av ”Alla vi barn i Tensta”. FEST. Ovanpå Tenstas bibliotek finns en uthyrnings­lokal. Där har Nisti Stêrk varit på många bröllopsfe­ster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden