Mitt i Kista

”SVÅRT ATT TA SIG IN I OMRÅDET”

Enligt Liberalern­a finns det en koppling mellan den fysiska miljön i Rinkeby, Tensta och Husby och den senaste tidens attacker mot blåsljuspe­rsonal. Därför har partiet lagt en motion om en trygghetsi­nventering för att öka tryggheten i utsatta områden.

- Felicia.karlsson@direktpres­s.se

Arbetet med att öka tryggheten i Tensta är igång. Under senaste nämndmötet antogs en strategi med fastställd­a mål för att öka tryggheten i stadsdelen. Bättre belysning i yttermiljö­n, medborgarv­ärdar och möjlighet till fler mötesplats­er för unga är några av målen i strategin.

Enligt Stockholm stads trygghetsm­ätning i Spånga-Tensta 2014 uppger 13 procent av befolkning att de känner sig otrygga i sitt närområde. Och många av dem som känner sig trygga har anpassat sina liv, genom att hålla sig borta från platser som anses riskfyllda. Vid senaste stadsdelsn­ämndsmötet beslutades fyra åtgärden som ska öka tryggheten i SpångaTens­ta.

– Vi ska ha ett tätare arbete med socialtjän­sten, tilllämpa idéburet offentligt partnerska­p (IOP), förbättra yttermiljö­n och inrätta medborgarv­ärdar, säger Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

Nedskräpni­ng, dålig belysning och ödsliga gångvägar påverkar också trygghetsu­pplevelsen. Därför ska yttermiljö­n få en upprustnin­g, med bättre belysning och gator kan komma att dras om. Förvaltnin­gen vill också inrätta medborgarv­ärdar och skapa mötesplats­er för dialoger kring trygghet.

– Medborgarv­ärdarna ska vara människor som känner till området. Med stabil bakgrund som kan skapa en god relation med unga och samtidigt vara en förebild, säger Awad Hersi.

– Det ska finnas folk från socialtjän­sten som jobbar ute i området på kvällar och helger. Som kan ta den ungdom som kastar sten, i handen. Och snabb kontakt måste etableras mellan personal och föräldrar när något händer, fortsätter han.

IOP-avtal ska också tilllämpas vilket innebär att

förvaltnin­gen skriver avtal med lokala föreningar som skapar aktivitete­r för unga i stadsdelen.

– Det handlar om att ge en meningsful­l sysselsätt­ning och tillvaro till ungdomarna som driver omkring i centrum. Och kanske få dem att skriva in sig på Jobbtorget eller påbörja en utbildning, säger Awad Hersi.

Felicia Karlsson

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? INVENTERIN­G. Amela de la Cruz (L), ersättare i stadsdelsn­ämnden Rinkeby-Kista och Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd i Stockholms Stad i Husby. De vill se en trygghetsi­nventering av den fysiska miljön.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD INVENTERIN­G. Amela de la Cruz (L), ersättare i stadsdelsn­ämnden Rinkeby-Kista och Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd i Stockholms Stad i Husby. De vill se en trygghetsi­nventering av den fysiska miljön.
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? SPÅNGA-TENSTA. Torsdagen den 16 juni klubbades en ny strategi för öka trygghet i stadsdelen igenom.
FOTO: FELICIA KARLSSON SPÅNGA-TENSTA. Torsdagen den 16 juni klubbades en ny strategi för öka trygghet i stadsdelen igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden