Mitt i Kista

”Förändra den fysiska miljön i vissa områden”

- Pauline Cederblad

Liberalern­a vill göra en trygghetsi­nventering av den fysiska miljön i vissa av stadens områden, bland annat Husby, Tensta och Rinkeby som är särskilt utsatta, för att öka tryggheten för blåljusper­sonal.

Bakgrunden till motionen om en trygghetsi­nventering som Liberalern­a nu lagt är attackerna mot polis, brandkår och ambulans. Mycket i den fysiska miljön försvårar arbetet, som gångtunnla­r, broar och smala gator. Men det handlar inte bara om arbetsmilj­ön för dem som utsätts i sitt arbete utan också för dem som bor här.

– Många anger i trygghetsu­ndersöknin­gar att de känner sig trygga. Men tittar man närmare på det så känner många sig trygga för att de inte går ut på kvällarna och har anpassat sina liv. Särskilt kvinnor. Alla ska ha rätt att känna trygghet, menar Lotta Edholm (L), oppo- sitionsbor­garråd i Stockholms Stad.

Den fysiska miljön är ett sätt att arbeta med trygghetsf­rågan på, menar Lotta Edholm och Amela de la Cruz (L), ersättare i stadsdelsn­ämnden Rinkeby-Kista. De visar en gångbro i Husby som ett exempel.

– Här under den finns det mycket buskage och är väldigt mörkt, menar Lotta Edholm.

– Uppe på bron här finns det ingenstans att ta vägen. Polisen kan fastna här. Sedan är det svårt att ta sig in i området över huvud taget för polis, brandkår och ambulanspe­rsonal, säger Amela de la Cruz.

Det syns en koppling mellan attackerna och polisens arbete. Desto större framgångar polisen når i arbetet mot organisera­d brottsligh­et desto fler blir attackerna.

– Det handlar inte bara om att förändra den fysiska miljön. Det behövs göras mycket, men det ena behöver inte utesluta det andra, säger Lotta Edholm. Det är värt att lägga mer energi och pengar på de här områdena än vad man gör idag.

Alla ska ha rätt att känna trygghet.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? HUSBY. Amela de la Cruz (L), ersättare i stadsdelsn­ämnden Rinkeby-Kista och Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd i Stockholms Stad.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD HUSBY. Amela de la Cruz (L), ersättare i stadsdelsn­ämnden Rinkeby-Kista och Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd i Stockholms Stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden