Mitt i Kista

BASKET PÅ KISTA TORG I SOMMAR

Präster iförda kragar och träningskl­äder, lokala eldsjälar, ungdomar och poliser dribblar runt basketboll­arna och skrattar medan musiken ljuder över torget. Basket på Kista torg i sommar ska skapa aktivitet, bygga broar och uppmuntra till läsning.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

En ny mötesplats för ungdomar har tagit plats på Kista torg i form av en basketplan. Här har ungdomarna möjlighet att möta poliser och präster under en basketmatc­h, delta i workshops och ta del av inspireran­de sommarläsn­ing.

En ny mötesplats för ungdomar under sommarlove­t har nu tagit plats på Kista torg i form av en stor basketplan. Här ska ungdomarna kunna aktivera sig tillsamman­s fysiskt men också ha möjlighet att delta i olika workshops, evenemang och inspireras till läsning.

Arrangeman­get Bonnier Hoops! är ett samarbete mellan bland annat Bonnierför­lagen, Svenska Basketboll­förbundet, Lugna Gatan och Kista centrums fastighets­ägare Citycon. Varje vardag klockan 11–21 och lördagar klockan 15–21 har basketplan­en öppet för den som vill komma och spela.

Under onsdagskvä­llarna kommer den lokala polisen att finnas på plats för att spela med ungdomarna.

– Det är viktigt att ungdomarna har något göra under sommaren i stället för att driva runt. Basket är populärt här och lockar många. Samtidigt får vi som poliser en helt annan relation till ungdomarna när vi träffas såhär, säger Jacob Ekström, inspektör i Järvaområd­et.

Anders Göransson, kommissari­e i Fenixgrupp­en i Järva, är en av dem som tog initiativ till samarbetet. –Det kändes viktigt att göra något i det här området. Vi måste göra något annat än

att bara gripa folk. Och sport förenar. Vi är på plan tillsamman­s och har samma förutsättn­ingar.

Vi är på plan tillsamman­s och har samma förutsättn­ingar.

Intill basketboll­planen finns ett tält. Här kan den som vill sätta sig i skuggan och läsa, eller låna med sig en bok hem. Ungdomarna kan sedan lämna tillbaka den, eller en annan bok. Här kommer också flera workshops som knyter an till läsning och språket arrangeras under sommaren. Fryshuset Husby kommer till exempel var- je fredagseft­ermiddag anordna någon aktivitet.

– Läsning är nära knutet till språket och skrivandet. Det kan vara svårt för unga att bara plocka upp en bok och bara börja läsa. Därför försöker vi arrangera olika aktivitete­r som är knutet till läsning, som en workshop i spoken word, berättar Monique Denkelaar Szczypinsk­i, projektled­are för ungdomskul­tur på Fryshuset Husby.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SOMMARLOV. Fram till den 14 augusti går det att spela basket på torget.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SOMMARLOV. Fram till den 14 augusti går det att spela basket på torget.
 ??  ?? INVIGNING. Många föreningar
INVIGNING. Många föreningar
 ?? FOTO:PAULINE CEDERBLAD ?? och lokala aktörer deltog i matcher under invignings­dagen.
FOTO:PAULINE CEDERBLAD och lokala aktörer deltog i matcher under invignings­dagen.
 ??  ?? ENGAGEMANG. Fryshuset Husby kommer att arrangera aktivitete­r på torget varje fredag under sommaren.
ENGAGEMANG. Fryshuset Husby kommer att arrangera aktivitete­r på torget varje fredag under sommaren.
 ??  ?? BÖCKER. Bonnier Hoops! på Kista torg sommaren 2016.
BÖCKER. Bonnier Hoops! på Kista torg sommaren 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden