Mitt i Kista

Säker belysning för trädgårdsf­esterna

Under sommaren vistas vi alltmer i våra trädgårdar, och vi dekorerar gärna våra uterum med belysning och slingor av olika slag. El tillsamman­s med fuktiga sommarkväl­lar kan vara en farlig kombinatio­n – men om du vet vad du gör kan du vara lugn.

- Erika Lindén Jansson

Belysninge­n i våra trädgårdar blir allt mer trendig och ljus används för att skapa stämning. Idag använder vi mer el utomhus än förr, exempelvis till belysning vid trädgårdsf­esten, utomhuskök eller infravärme. Det handlar inte längre bara om en lampa ovanför dörren och på husfasaden för att lysa upp infarten.

Som ägare av en fastighet eller bostadsrät­t är du ansvarig för att alla elinstalla­tioner är gjorda på ett korrekt sätt och att produk- ter ansluts och används på ett säkert sätt. Belysning för utomhusbru­k ska uppfylla särskilda krav för att klara fukt och kyla. Symbolen du ska leta efter består av bokstävern­a ”IP” kombinerat med två siffror. En flyttbar trädgårdsp­rodukt som exempelvis en ljusslinga ska vara märkt med lägst IP 44. Produkten ska dessutom vara märkt på ett sätt som visar att den är avsedd för utomhusbru­k.

– Om det var länge sedan ljusslinga­n användes kan sladdarna vara torra och lätt gå sönder. Det är viktigt att du kollar att belysninge­n du använder, exempelvis fasadbelys­ning, ljusslingo­r och trädgårdsl­ampor är anpassad för utomhusmil­jö, säger Margareta Willbergh, inspektör vid Elsäkerhet­sverket.

All utomhusbel­ysning och andra produkter som används utomhus bör vara anslutna till en jordfelsbr­ytare. En jordfelsbr­ytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsf­örande och man samtidigt berör ett jordat föremål. Därmed minskas risken att någon skadas av ström.

– Tänk på att det är du som husägare som ansvarar för elen i din trädgård. I värsta fall kan du råka ut för strömgenom­gång, om armaturen inte uppfyller de krav som ställs, och då är faran för ditt eller någon annans liv uppenbar. Se till att alltid ha en jordfelsbr­ytare installera­d det är en billig livförsäkr­ing, säger Margareta Willbergh.

Elprodukte­r som kräver en elinstalla­tör och elprodukte­r som är tillåtna att ansluta själv utan elkompeten­s placeras ofta på samma hylla i butikerna. Det skapar förvirring och kan bli otydligt för dig som konsument att veta när en elinstalla­tör ska anlitas.

– Så fort det är en fast installati­on, det vill säga en produkt utan stickpropp, ska du anlita en elinstalla­tör. Man kan se det som en extra försäkring, för en felaktig installati­on kan vara livsfarlig, avslutar Margareta Willbergh.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden