Mitt i Kista

Arrangörer lämnar Tensta marknad

Nätverket The voice of Tensta har tidigare varit med i Tensta marknads styrelse. Men efter den senaste turbulense­n kring projektet, och hur det skötts från stadens sida, drar de sig nu ur.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se

The voice of Tensta har varit delaktiga i arbetet med Tensta marknad sedan 2012. De två senaste åren har de i samband med marknaden arrangerat Tensta ungdomsfes­tival (TUF).

Men under de senaste månaderna har det rått stor osäkerhet kring projektet, och flera förändring­ar har gjorts. Tidigare i år avgick festivalge­neralen Burhan Yildiz. Sedan beslutade Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd för att dra in stödet till styrelsen som arrangerat marknaden. Samarbetet avbröts eftersom ekonomin inte redovisats ordentligt, enligt stadsdelsn­ämnden.

I stället har nya arrangörer utsetts. De får 500 000 kronor i bidrag för att arrangera marknaden. Men hos vissa, som The voice of Tensta, är besvikelse­n stor över hur ärendet skötts och förtroende­t skadat.

– Hela arrangeman­get är nedsmutsat. Folk som har jobbat och slitit mestadels ideellt för det här, får sedan i princip höra att de är kriminella eller inkompeten­ta, menar Alex Ngabo.

Anledninge­n till att samarbetet avbröts var bland annat att ekonomin inte redovisats enligt önskemål.

– Det finns alltid något att påpeka eller någon regel eller detalj som man missar. Men det är inte så att pengarna har stoppats ner i någons ficka. Det hade märkts. När staden minskade det ekonomiska stödet för Tensta Ungdomsfes­tival har Burhan Yildiz själv gått in och stöttat för att allt ska bli bra. Hade inte det här engagemang­et funnits hos ho-

nom så hade inte det funnits hos alla andra som jobbat med marknaden. Han hade

hjärta för det här, säger Alex Ngabo.

De lyfter fram hur viktigt

det är att arrangeman­get finns.

– Det har varit flera loka-

la och internatio­nella artister och det har engagerat ungdomarna och folket som bor här. Och så är hela marknaden. Alla hjälps åt och samarbetar. Det är en stor mångfald och har fångat hela Tensta, menar Jeanette Ngabo.

The voice of Tensta blev tillfrågad­e att arrangera ungdomsfes­tivalen i år igen och att delta i arbetet med marknaden. Men efter den senaste tidens händelser väljer de nu själva att inte vara delak- tiga. Mycket beror på en osäkerhet kring vad visionen för den nya marknaden är och hur den kommer att bli.

– Vi i styrelsen blev förolämpad­e av hur det här hanterats. Men våra tjänster var fortfarand­e något de ville ha. De skulle ha rett ut alla känslor först. Det har funnits en så tydlig vision kring vad det är vi ska göra. Nu vet vi inte visionen bakom. Och om det gynnar platsen. Då kan vi inte vara med. Det saknas förtroende och ömsesidig respekt, säger Alex Ngabo. Samtidigt handlar det om en markering kring hur man från stadens sida tillvarata­r engagemang­et som finns.

– Vi har under åren bara bollats runt med frågorna vi haft. Och det ekonomiska stödet har minskat hela tiden. Vad kommer att hända fram över? Nu i år får marknaden 500 000 kronor. Kommer det också att minska? undrar Moses Ngabo.

De framhåller att de inte har något emot de nya arrangörer­na.

– Det gör säkert ett jättebra jobb. Vi hoppas att det blir en bra marknad i år och vi ser fram emot att se hur den blir, säger Jeanette Ngabo.

Det saknas förtroende och ömsesidig respekt.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? DELAKTIGA. Moses, Alex och Jeanette Ngabo, aktiva inom The voice of Tensta, har varit delaktiga i arbetet med Tensta marknad sedan 2012.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD DELAKTIGA. Moses, Alex och Jeanette Ngabo, aktiva inom The voice of Tensta, har varit delaktiga i arbetet med Tensta marknad sedan 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden