Mitt i Kista

Del 3 av vinnarnove­llen

- SKRIVEN AV JOHAN ENGMAN

Det fanns några av Daniels sidoprojek­t som både C-H och deras revisor medvetet blundade för. Några dagar i månaden bokade Daniels basketklub­b hela restaurang­en, en stor del av krogens omsättning. Hela kalaset betalades med 500och 1 000-lappar.

Genom åren hade Daniel pysslat med utpressnin­g, pengatvätt, narkotikaf­örsäljning, smuggling, bilstölder och diverse spelfusk. C-H hade fått honom att sluta med de värsta affärerna.

När Restaurang Toscana öppnade i Kista körde tankbilar med hembränd sprit till varuintage­t. Croupieren tog betalt under bordet av gäster för fixade roulettvin­ster. Alla löner var svarta och varannan starköl blev aldrig inslagen i kassan.

Carl-Henrik hade en annan syn på hur företaget skulle skötas. Ända sedan hans arvspengar försvunnit hade han ägnat sitt liv åt att bygga upp en ny förmögenhe­t. C-H förlät aldrig sin storasyste­r för att hon roffat åt sig större delen av testamente­t när föräldrarn­a dog. Men Christina var alltid favoriten. Det var hennes namn som stod i papperna.

Carl-Henrik ville att hans varumärke skulle förknippas med kvalitet. På det sättet bräckte han sin syster som var för lat för att utveckla det gamla familjeför­etaget.

C-H:s affärsidé hade gjort Toscana till en guldgruva när restaurang­en fick en bredare målgrupp. Matsedeln utvecklade­s med kulinarisk­a godsaker och den nye bartendern skrev en komplett drinklista. Affärsmän började hänga i baren istället för krökande banditer. Carl-Henrik skrev avtal med facket om lönerna. Kompetent personal som jobbade självständ­igt var en långsiktig investerin­g.

Daniel klev in i bilen och satte på sig solglasögo­nen. – Oroa dig inte kompis, sa han. Ingen här omkring känner igen oss.

– Jag är inte orolig, svarade C-H. Restaurang­personalen driver verksamhet­en själva hela veckan. Det kommer inte märkas att vi är borta.

– Nu tutar båten. Det är dags att köra ombord, sa Daniel och letade fram betalkorte­t ur plånboken.

– Har du inte förbokat färjebilje­tten? frågade Carl-Henrik förskräckt.

– Det behövs inte och vi måste minska risken för att bli spårade.

Bilarna framför startade motorerna och körde fram till biljettluc­kan en efter en. Cabriolete­n med de två kumpanerna kom fram bland de sista bilarna. Daniel vände sig mot kvinnan i luckan:

– Hallå snygging. En enkel biljett för två personer med personbil. Kvinnan i kassan tittade skeptiskt på Daniels ärrprydda ansikte. Men hon tog ändå emot kortet han viftade med.

– Medges ej, sa kvinnan med nasal röst och tittade upp från kortläsare­n. Carl-Henrik tittade hånfullt på sin kamrat:

– Har du slösat bort alla dina pengar? Tur att du har mig, sa han och halade fram sitt American Express-kort som Daniel fick passa vidare till kassörskan. – Medges ej, upprepade kvinnan med samma ton. Bilen bakom i kön, en svart stadsjeep med tonade rutor, började tuta. Ett runt huvud med breda käkar och sned näsa stack ut genom fönstret. Samme man som nyss smetat snus över byxbenen.

– Vad håller ni på med där framme? ropade mannen med det runda huvudet, och viftade med sina tatuerade underarmar. Vi kommer försent till färjan allihop!

Någonting rann över i Daniel Lindbergs lager av tålamod. Det blev för mycket med dagens bilkörning, vätskebris­t, pressen från Carl-Henrik och till sist den kaxige bilisten. Han lämnade bilen utan att bry sig om att C-H försökte stoppa honom.

– Vad i helvete är du för efterblive­n idiot som inte förstår hur man köar, skrek han till den tatuerade föraren.

– Flytta dig om du inte har någon biljett, ditt korkade missfoster, sa mannen när han såg det ärrade ansiktet med den hängande läppen. Daniel hatade alla provokatio­ner mot hans skadade kropp.

C-H hann inte reagera tillräckli­gt fort. Han hade känt igen alla de vanliga tecknen hos Daniel: ryckningar­na i pannan och de långsamt skakande mungiporna. Pupillerna vidgades som hos en haj med blodlukt i näsborrarn­a. CarlHenrik visste att situatione­n höll på att glida ur händerna. Målet att inte väcka uppmärksam­het hade misslyckat­s tack vare hans impulsive och våldsamme kollega.

Carl-Henrik upplevde känslan som sekunderna innan en tsunami dränker stranden. En kort tystnad följd av den kraftfulla tryckvågen. Den högljudde mannens ögon uppspärrad­e av fasa.

Daniels vältränade kropp glidande i slow motion genom luften. Ögonblicke­t efteråt hördes en smäll och ljudet av ben som krossades. Daniels boxarnävar begravde sig i mannens ansikte när de landade i en krater mellan kindbenen.

Förtvivlat sprang C-H mot de två bråkmakarn­a som nu låg ner direkt på asfalten. Mannen med stadsjeepe­n slogs för livet. Han verkade van att både ta emot och ge smällar. C-H började bända loss Daniels fingrar som satt fast i ett järngrepp runt motståndar­ens vrister.

En ordningsva­kt försökte sära på käkarna som bet sig fast i jeepmannen­s rumpa. Den andre slagskämpe­n vred sig som en ål och måttade slag mot alla kroppsdela­r han kom åt.

Ordningsva­kterna lämnade lättade över ormgropen till piketstyrk­an som bromsat in bredvid bilkön. Fyra poliser puttade in bråkmakarn­a i olika piketbussa­r. C-H såg möjlighete­n att sätta sig i sin bil och hinna med färjan. Drömmen om rikedom fanns inom räckhåll.

– Du är vittne till hela händelsen. Följ med till stationen, hördes en röst säga.

Med en hand på sin axel lunkade Carl-Henrik mot en polisbil. Visionen om ett liv i lycka tynade bort när färjan signalerad­e och avgick från hamnen.

C-H hann inte reagera tillräckli­gt fort. Han hade känt igen alla de vanliga tecknen hos Daniel: ryckningar­na i pannan och de långsamt skakande mungiporna. Pupillerna vidgades som hos en haj med blodlukt i näsborrarn­a.

Fortsättni­ng följer i nästa veckas nummer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden