Mitt i Kista

Ett besök i dåtiden

Sommaren är här och Stockholm är fullt av aktivitet. Abbe, Abel, Tina, Abdirahman, Jasmin, Zeynab, Tony och Emna sommarjobb­ar hos Kista-Rinkeby stadsdelsn­ämnd och har fått i uppdrag att utforska flera av sommarens aktivitete­r. Här delar de med sig av sina

-

Vi gjorde ett besök på Hallwyska museet. Det är stort och jättegamma­lt hus. Där har två jätterika personer, Greven Walther Von Hallwyl och grevinnan Wilhelmina Von Hallwyll, bott. På deras tid blev man rik av att bara äga skog så de sålde plankor och tjänade mycket pengar på det. Huset är 2 000 kvadratmet­er och det finns 40 rum. Greven och grevinnan levde i huset tills de dog och huset blev till museum. Museets mål är att de som kommer på besök ska lära sig mer om Sveriges historia och 1800-talet. Det är fri entré till paradvånin­gen. Man kan besöka de flesta rummen i hu- Efter Hallwyska museet gick vi till Abbamuseet (ABBA The Museum) är inspirerat av den svenska musikgrupp­en ABBA. Lokalen innehåller massa visningar med deras kläder, skivor, aktivitete­r som musikrum, karaoke för dem som vill känna sig som artister där man även kan spela instrument med sina vänner.

Här kan man spela in en musikvideo med gruppen. Gå upp på scen och vara den femte medlemmen och sjunga tillsamman­s med gruppens hologram. Ta en bild på sitt ansikte med en ”kinect kamera” där man dansar i gruppens kända kläder och skor. set som är dekorerade med massor av möbler och målningar. Det var ganska så spännande och veta hur livet var för 100 år sen och guiden gjorde ett bra jobb med att berätta så att tråkiga saker blev roligt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TINA TAMIRZAHDE ??
FOTO: TINA TAMIRZAHDE
 ?? FOTO: ABEL MIZOIAN ??
FOTO: ABEL MIZOIAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden