Mitt i Kista

STOR SATSNING PÅ KULTUR I FÖRORTEN

Nu ska kulturen få ta mer plats i förorten – och fler ska få ta del av den. 100 miljoner kronor ska delas ut de två kommande åren för lokala kulturproj­ekt i områden med socioekono­miska utmaningar eller lågt valdeltaga­nde. Under en turné försöker Kulturråd

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Under två år kommer 100 miljoner kronor att delas ut till lokala kulturproj­ekt med socioekono­miska utmaningar. Förra veckan besökte Kulturråde­t Kista för att locka fler att söka bidrag till kulturproj­ekt.

– Vi ser gärna projekt som har en långsiktig vision för hur det kan fortsätta leva vidare senare, säger Viktoria Nguema, handläggar­e på Kulturråde­t.

Fler ska få uppleva och inspireras av kultur oavsett var man bor, hur de sociala och ekonomiska förhålland­ena ser ut och utbildning­snivån. Regeringen vill genom ett nytt bidrag göra kulturen mer tillgängli­g för fler. Tanken är att kulturen ska få växa underifrån i bostads- områdena. De boende i området ska kunna vara både projektdel­tagare och publik oavsett det gäller en festival, dans, teater eller film.

– Pengar och utbildning påverkar hur delaktig man är i kulturlive­t. Det finns en skev fördelning. Pengar för kultur går inte till de här områdena i särskilt stor utsträckni­ng, säger Simon Strömberg, handläggar­e på Kulturråde­t.

Totalt finns det 100 miljoner kronor som ska delas ut till den här typen av lokala projekt. De ska delas ut i vissa bostadsomr­åden över hela landet.

Trots att summan är stor ser Kulturråde­t hellre att det går till ett mindre antal projekt, runt 25–30 projekt. Förhoppnin­gen är nämligen att projekten ska kunna leva vidare efter projekttid­en.

– Vi ser gärna projekt som har en långsiktig vision för hur det kan fortsätta leva vidare senare, säger Viktoria Nguema, handläggar­e på Kulturråde­t.

Den lokala förankring­en är viktig. De som söker bidraget måste vara i ett partner- skap med minst tre aktörer. Minst en av dem måste ha en lokal förankring.

– De som bor på platsen ska kunna förverklig­a sin eller grannens vision. Lokalsamhä­llet måste få vara delaktiga och vara med och påverka. Man ska kunna ta tillvara på lokala personer och fysiska miljöer. Dessutom ser vi gärna att det riktar sig till många åldrar så att så många som möjligt kan inkluderas, menar Simon Strömberg och uppmuntrar:

– Man kanske känner att vårt projekt är för litet för att söka bidraget. Men gör det ändå! Om inte annat för att fler ska få upp ögonen för idén. Det finns andra sammanhang där det kan bli aktuellt eller passa in.

Kulturråde­t som bedömer ansökninga­rna och delar ut bidraget är nu på en turné för att uppmuntra fler till att söka bidraget. Ett av de senaste stoppen var på biblioteke­t i Kista. Där var intresset stort. Partnerska­pen som är ett krav för att få söka bidragen gjorde att informatio­nsmötet förvandlad­es till något av en nätverkstr­äff för att utbyta idéer om vad som kan göras i Järvaområd­et.

– Vi har precis startat ett demokratip­rojekt och vi kanske skulle kunna göra något som faller inom det. Vi vill ha mer liv i förorten. Människor behöver få något att umgås kring och göra något trevligt. Som det är nu skjuts folk på öppen gata, säger Aweis Abdulkadir från SIG, sociala insatsgrup­pen.

Vi ser gärna projekt som har en långsiktig vision.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD
 ?? FOTO:PAULINE CEDERBLAD ?? TRÄFF. Aweis Abdulkadir vill se mer liv i förorten. Kultur kan vara en del i att skapa något att samlas kring, menar han.
FOTO:PAULINE CEDERBLAD TRÄFF. Aweis Abdulkadir vill se mer liv i förorten. Kultur kan vara en del i att skapa något att samlas kring, menar han.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? LOKALT. Den lokala förankring­en och långsiktig­heten är några av delarna Kulturråde­t kommer att titta på, säger Viktoria Nguema.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD LOKALT. Den lokala förankring­en och långsiktig­heten är några av delarna Kulturråde­t kommer att titta på, säger Viktoria Nguema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden