Mitt i Kista

Ahmed Bashir tävlar i spoken word

Rinkebykil­len Ahmed Bashir har skrivit texter sedan barnsben. Allt från kärleksdik­ter till jobbiga saker och hur han ser på livet idag. Att uttrycka sig i text betyder mycket för honom.

- Felicia.karlsson@direktpres­s.se

– Texterna känns som ett vapen, som en försvarsme­kanism. När man pratar kanske man bryter eller gör någon miss, men dagen efter kan man stå inför 60 personer och läsa upp sin egen text. Det blir som ett bevis på att jag också kan, säger Ahmed Bashir.

Han föddes i Sverige, flyttade som treåring till Kenya med familjen. Men på grund av orolighete­r i landet flyttade de till Somalia. Där bodde Ahmed Bashir tills han fyllde 18 år. Sedan bar det av mot Sverige igen.

– Jag fick börja om från början när jag kom till Sverige. Språket, från A B C. Hela livet, ”såhär ska man gå, såhär ska man inte gå”, alla sociala koder.

Ahmed Bashir har skrivit texter sedan han lärde sig skriva. I Somalia skrev han på somaliska och en del arabiska. Efter ett år i Sverige skrev han en dikt på svenska.

– Folk fattade inte att jag lyckades skriva eftersom jag inte kunde prata så bra svenska då.

Om det är dikter, rap eller spoken word Ahmed Bashir skriver avgörs i efterhand. Det beror på takten i texten när han läser upp den. Är det korta snabba rader räknas det som spoken word, i rap är meningarna längre och långsammar­e.

– Jag skriver överallt, när jag är på toa, när jag sitter och äter, hela tiden. Många skriver inom ramarna för hur en dikt ska vara eller hur en rap ska vara, men jag bara skriver för att skriva. Så blir det vad det blir. En del texter är användbara, en del kastar jag och några lägger man hyllan tills man behöver dem.

Fick börja om från början när jag kom till Sverige.

Att använda sig av egna ord och uttryck i skrivandet är bara styrka menar Ahmed Bashir. Det gör texten mer personlig och känslomäss­igt stark.

– Någon annan har inte samma relation till min text som jag har, den betyder kanske inte lika mycket, därför är det viktigt att man själv läser upp sina egna texter.

Lördag den 23 juli hittar du Ahmed Bashir på Kista torg, där ska ha delta i en spoken word tävling som BonnierHoo­ps arrangerar tillsamman­s med organisati­onen Orten i fokus.

Felicia Karlsson

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? SPOKEN WORD. Ahmed Bashir började skriva texter som liten. Den 23 juli tävlar han i spoken word på Kista torg.
FOTO: FELICIA KARLSSON SPOKEN WORD. Ahmed Bashir började skriva texter som liten. Den 23 juli tävlar han i spoken word på Kista torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden