Mitt i Kista

Kista galleria ska bli säkrare med hinder

Kista galleria har haft flera rån under det gångna året. Nu ska det byggas hinder framför entréerna, för att förhindra att bilar kan köra in. Sista september skulle de vara plats. – Vi kommer inte att hinna klart tills dess, säger Per Sandberg, säkerhets

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Kista galleria, som utsatts för flera rån under det gångna året, ska få hinder framför entréerna som ska göra det svårare för bilar att helt enkelt köra in. De skulle ha varit plats nu, den sista september, men har blivit försenade.

– Vi kommer inte att hinna klart tills dess, säger Per Sandberg, säkerhetsa­nsvarig på företaget Citycon, som äger Kista galleria.

Utanför entrén till Jan Stenbecks torg finns de första hindren. Det är fasta stolpar som gjuts i marken.

– Vi har märkt av en ökning av dagrånen generellt i Stockholms­trakten, inte bara i Kista galleria. Stolparna är en del i planen att göra gallerian mer säker.

Alla entréer,

utom de två där det är omöjligt att ta sig in med bil ändå, kommer att få dessa hinder. Men fortfarand­e kan mopeder ta sig in, eftersom gallerian måste förbli tillgängli­g för funktionsn­edsatta i rullstol.

– Ja, det är en utmaning att ha en så öppen galleria som möjligt, och samtidigt göra den säker.

Bland de butiker som drabbas hårdast av så kallade smash and grab-kupper är de som säljer guld och mobiltelef­oner. Inne på Guldfynd låter personalen luttrad.

– Det har varit mycket nu under våren, säger Helena Lindqvist, butikschef på Guldfynd. Det är vår vardag, brandlarm och bombhot. Men vi har redan jalusier och larm, och har inte varit utsatta.

I några

butiker i Kista galleria framförs kritik mot hur säkerheten sköts, men ingen vill stå med namn och bild i tidningen. ”Med tanke på hur höga hyror vi betalar, så borde de kunna göra mer.” Och även väktarna kritise- ras. ”Såg du filmen på Youtube? Väktaren står bara och tittar på när rånet begås.”

– Väktarna gjorde helt rätt, säger Per Sandberg, på Citycon. De får inte ingripa och ska inte ingripa. De ska observera och informera polisen om det som hänt. Inget annat.

Telenors butik

är en av dem som drabbats hårdast av rånen. Gabriella Landerman har arbetat där sedan i juni, och butiken har rånats två gånger under den tiden. Bilar har kört rakt in i glasdörrar­na. Butiken har inga järnjalusi­er.

– Det är tur att det har hänt på natten, säger hon, när ingen är här. Snatterier sker hela tiden, men de här mobilerna kan ju inte användas som vanliga mobiler. Och vi har inga kontanter längre.

Hennes kollega, Jaime Bugueño, bevittnade det senaste rånet, som skedde i Teknikmaga­sinet i närheten av Telenors butik.

– Jag såg dem när de kom på en moped. De var unga killar och de åkte fast senare samma dag. De hade stannat på McDonalds i Husby för att äta när polisen grep dem.

Varken Gabriella Landerman eller Jaime Bugueño känner sig särskilt rädda på arbetet.

– Nej, men min mamma vill att jag ska jobba någon annanstans, säger Gabriella Landerman. Hon tycker det känns osäkert.

Hans Boberg, ombudsman på fackförbun­det Handels i Stockholm, konstate- rar att det varit nästan dagliga incidenter, med bråk och stölder, i gallerian.

– Vi utbildar våra medlemmar så gott vi kan, så att de lär sig hantera situatione­n när de uppstår.

Facket har

en egen internetba­serad utbildning, ”Säker i butik”, som alla medlemmar uppmanas ta del av. Den ger grundkunsk­aper i vilka krav de anställda kan ställa på sina arbetsgiva­re. I kollektiva­vtalet står det också att arbetsgiva­rna har skyldighet att ge den anställde stöd, om de utsätts för brott.

– Vi har krävt att butikerna inte ska vara enkelbeman­nade, ingen ska behöva arbeta ensam, men det följs inte alltid.

Vi har märkt av en ökning av dagrånen generellt i Stockholms­trakten, inte bara i Kista galleria.

 ?? FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON ?? HINDER. Stolpar fastgjutna i marken utanför entréerna ska hindra bilarna att köra in i Kista galleria.
FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON HINDER. Stolpar fastgjutna i marken utanför entréerna ska hindra bilarna att köra in i Kista galleria.
 ??  ?? VITTNE. Jaime Bugueño såg när butiken bredvid rånades. Det var två unga killar på en moped, som tog sig in på Teknikmaga­sinet.
VITTNE. Jaime Bugueño såg när butiken bredvid rånades. Det var två unga killar på en moped, som tog sig in på Teknikmaga­sinet.
 ??  ?? RÅN. Gabriella Landerman har arbetat i Telenors butik I Kista galleria sedan juni. Två gånger har butiken rånats under den tiden.
RÅN. Gabriella Landerman har arbetat i Telenors butik I Kista galleria sedan juni. Två gånger har butiken rånats under den tiden.
 ??  ?? KISTA. Dagrånen i Stockholms­trakten ökar, inte bara i Kista utan överallt.
KISTA. Dagrånen i Stockholms­trakten ökar, inte bara i Kista utan överallt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden