Mitt i Kista

De tvingas bort från servicehus

Oro bland boende och anhöriga om servicehus­et stängs

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Förvaltnin­gen föreslår att 48 lägenheter i Tensta servicehus ska avvecklas. Anledninge­n är att droghandel och kriminella aktivitete­r ska ha förekommit i huset. De boende uppges vara otrygga.

– Näe, jag har inte märkt av något bråk, säger Göte Jacobsson, 69, som bott i servicehus­et i fem år. Det som blivit sämre är aktivitete­rna i huset, nu för tiden är det bara fredagsfik­a som anordnas.

Göte Jacobsson och Göran Andersson sitter utanför samlingssa­len och väntar på just fredagsfik­at. Det tycker båda att det är tråkigt om servicehus­et ska stängas. Det innebär att den enda träffpunkt som finns i Tensta för pensionäre­r försvinner.

– Ibland har det varit utomståend­e som sprungit i korridorer­na, säger Göte Jacobsson, men annars är det lugnt. Jag har samma personal och de fungerar bra.

Gerd Andersson, 87, har bott i Tensta sedan 1982, och i servicehus­et sedan 2009. Gården som hör till servicehus­et är en blomstrand­e idyll och det är till stor del Gerds förtjänst.

– Det känns tråkigt att flytta härifrån, säger hon, jag kommer att sakna det här. Många av de äldre här är från andra delar av världen och många talar dålig svenska. De är dubbelt drabbade av det här beslutet.

Gerd Andersson säger att det har varit lite stökigt och skräpigt den senaste tiden.

– Ja, det har varit bråk och ibland plockar jag hela kassar med skräp på morgnarna. Men det har blivit bättre sedan vi fått nya lås på dörrarna ut till gården.

Ett annat skäl för stäng- ning är att flera lägenheter i servicehus­et står tomma. Det är någonting som Gerd Andersson inte begriper.

– Jag har flera vänner som sökt en lägenhet här, men fått avslag. De har inte ansetts tillräckli­gt sjuka, men det stämmer inte. Det värsta exemplet var en man som var blind och hade fyllt 90 år, inte heller han fick någon lägenhet.

I kebabgrill­en i Tensta centrum arbetar Tuma Akay och hans mamma Meryem bor i servicehus­et sedan nästa tio år.

– Jag har inte hört någonting om att det skulle vara stökigt där, säger Tuma Akay. Hade mamma sagt något om det, skulle jag flyttat henne därifrån för länge sedan.

Enligt planerna ska servicehus­et avvecklas och de boende ska flyttas till Bromsten under vintern 2016 och våren 2017.

– Varje dag kommer hon förbi här hos mig, säger Tuma Akay. Hon kan gå hit, det är nära, och så har hon syrianska kyrkan en liten bit härifrån. Hur ska hon kunna det om hon bor i Bromsten?

Massaoud Messö, 77, är en av alla dem som brukar träffas vid kebabgrill­en. Han bor i servicehus­et och är granne med Tumas mamma.

– Jag har bott här i Tensta i 37 år, säger han, vad ska jag göra i Bromsten?

Men enligt handläggar­na av ärendet är det stökigt och bråkigt i huset?

– Bah, säger han, inte alls. En del av personalen slår igen ytterdörre­n för hårt, det låter högt och några tror att det är pistolskot­t. Det är ingenting.

 ??  ??
 ??  ?? LUGNT. Göte Jacobsson och Göran Andersson tycker det är tråkigt att servicehus­et ska stängas. De har inte märkt av något stök i serv
LUGNT. Göte Jacobsson och Göran Andersson tycker det är tråkigt att servicehus­et ska stängas. De har inte märkt av något stök i serv
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden