Mitt i Kista

Funktionel­l design i badrummet

Vi älskar att renovera och fixa i våra badrum. Men nu är det inte överdriven lyx som gäller utan mer funktionel­l design. Bort med integrerad­e badrum, TV-skärmar och tvättmaski­ner, och in med prylar som får oss att njuta och gör stunden i badrummet till re

-

När svenskarna får drömma fritt om sitt badrum ligger fokus på enkelhet och kvalitet i kombinatio­n med smarta detaljer och sådant som får oss att njuta. Det visar en undersökni­ng som badrumsför­etaget Geberit låtit genomföra.

37 procent av de tillfrågad­e skulle till exempel välja en lättstädad vägghängd toalett om de gjorde om sitt badrum i dag. 33 procent drömmer om att skaffa en jacuzzi och 28 procent vill kunna värma upp sig i en bastu. Även badkaret är populärt – 34 procent vill gärna ha ett sådant att krypa ner i.

Annars är det främst de små detaljerna man är ute efter. Hälften uppger att de gärna vill ha massage i duschmunst­ycket, och nästan 1 av 3 vill ha ett regn- och duschmunst­ycke. 14 procent skulle dessutom vilja ha en soldusch för att kunna hålla sig bruna hela året.

– Många svenskar ser badrummet som en fristad. Här kan vi ta en paus från vardagen utan att bli störda av mobiler, TV, musik, tvättmaski­n eller torktumlar­e, säger Jonas Elfborg, produktche­f på Geberit.

Praktiska och smarta lösningar får gärna ta plats i våra drömbadrum. 51 procent skulle gärna ha en toalett med integrerat luktutsug och lika många vill ha en beröringsf­ri spolplatta.

– Dock ser vi att få känner till att de lösningarn­a finns. Det finns flera olika varianter och fabrikat av beröringsf­ria spolplatto­r där en handrörels­e räcker för att starta spolningen. Produktern­a är mer hygieniska och behåller fräschören i badrummet, vilket snabbt har gjort dem populära, säger Jonas Elfborg.

Enligt undersökni­ngen är 61 procent av svenskarna intressera­de av hur man kan designa och inreda badrum- met på ett trivsamt sätt. Den tillfällig­a trenden, att slopa dörrarna in till badrummet och integrera det med resten av hemmet, är helt ute. Istället önskar man sig större badrum.

Favoritfär­gerna som top- par interiören är vitt, grått, blått och svart, men inslag av guld är också uppskattat. 10 procent skulle gärna ha guld i sitt badrum. Även silver, grönt och beige är färger man kan tänka sig i sitt badrum.

Erika Lindén Jansson

 ??  ??
 ?? FOTO: GEBERIT ?? ENKELHET OCH KVALITET. Ledorden för höstens badrum.
FOTO: GEBERIT ENKELHET OCH KVALITET. Ledorden för höstens badrum.
 ?? FOTO: H&M ?? LUGN. Vackra doftljus fixar sinnesron.
FOTO: H&M LUGN. Vackra doftljus fixar sinnesron.
 ?? FOTO: STRING ?? PÅ VÄGGEN. Montera upp hyllor som hyllar snygga produkter.
FOTO: STRING PÅ VÄGGEN. Montera upp hyllor som hyllar snygga produkter.
 ?? FOTO: GEBERIT ?? DISKRET. Designbrun­nar har blivit populära inslag i moderna badrum.
FOTO: GEBERIT DISKRET. Designbrun­nar har blivit populära inslag i moderna badrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden