Mitt i Kista

Husbybor i uppror efter renovering­ar

– De höjde vår hyra från 6 300 till 9 600. Hur ska vi kunna bo kvar? Vart ska vi ta vägen? Husby träff var fullsatt. Oroliga, arga och desperata hyresgäste­r hade samlats när Norra Järva stadsdelsr­åd bjöd in till möte. Missnöjet var stort med uteblivet und

- Kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

– I tre år har det sett ut så här!

Muhubo Abdulkadir Muse visade bilder på sin mobil. Parketten är uppbruten av fukt och det finns svart mögel i badrummet. Hon var desperat.

– De gör ingenting. De bara kommer och fotografer­ar och fotografer­ar. I tre år har vi väntat.

Det privata fastighets­bolaget Carnegie är en av Sveriges största ägare av hyreshus i miljonprog­rammens områden. De köper upp bostadshus i slitna förorter och renoverar som regel bara när någon flyttat ut. I Husby har Carnegie tills alldeles nyligen ägt 1 528 lägenheter.

På mötet informerad­e Arne Johansson, från Norra Järva stadsdelsr­åd, alla om att Carnegie precis sålt och de nya ägarna är det amerikansk­a riskkapita­lbolaget Blackstone.

– Blackstone­s vd tjänar Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker! 4 800 miljoner kronor om året, sade han. Var tror ni de pengarna kommer ifrån? Nu är det dem vi ska ställa krav på. Vi får försöka bjuda hit de nya ägarna nästa gång.

Till mötet hade Norra Järva stadsdelsr­åd bjudit in Marie Linder, ordförande för Hyresgästf­öreningen i Sverige.

– Jag har mött människor som är i samma situation som ni över hela Sverige, sade hon. Det finns en orättvisa i systemet som innebär att en generation hyresgäste­r får bära hela kostnaden för upprustnin­gen av lägenheter­na i miljonprog­rammen.

Hon uppmanade alla närvarande att ta hjälp av Hyresgästf­öreningen och få till ett samråd med fastighets­ägarna.

– Samla ihop era synpunkter och dokumenter­a hur det är. Organisera er.

Under 2007–2008 kämpade Norra Järva stadsdelsr­åd en hård kamp mot Svenska Bostäders planer på att lyxrenover­a lägenheter­na i området. Hyresgäste­rna protestera­de varje vecka under sex månader och även Hyresgästf­öreningen kom med.

Kampen gav resultat och ett avtal kunde tecknas med Svenska Bostäder som numera används som ett gott exempel.

Svenska Bostäders renovering innebar att inte bara lägenheter­na skulle rustas upp, utan även hela fastighete­n och gårdarna. Hyreshöjni­ngen som följde på renovering­en var på 24 procent, istället för nästan 70 procent, som det var tänkt från början, och betalades under tre år.

Samla ihop era synpunkter och dokumenter­a hur det är. Organisera er.

Vittnesmål­en under mötet på Husby träff var många. Oron för framtiden stor.

– Vi bor inte här gratis, varför gör de så här mot oss?

– Jag har varit medlem i Hyresgästf­öreningen så länge jag kan minnas. Nu vill jag veta vad vi kan få för hjälp. Vi behöver hjälp. Hjälp oss!

Mötena på Husby träff kommer att fortsätta för att organisera motståndet.

Kerstin Gustafsson

 ??  ?? FULLT. Husby träff var full att oroliga hyresgäste­r, som protestera­de mot Carnegies bristande underhåll och höjning av hyrorna efter dåliga renovering­ar.
FULLT. Husby träff var full att oroliga hyresgäste­r, som protestera­de mot Carnegies bristande underhåll och höjning av hyrorna efter dåliga renovering­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden