Mitt i Kista

Dona Hariri prisas

Dona Hariri har i två år hjälpt Husbyborna med kostnadsfr­i juridisk rådgivning. Nu har hon blivit prisad även för sitt engagemang för barn och unga.

-

Det är viktigt att alla människor känner till sina rättighete­r och skyldighet­er, säger Dona Hariri som ser juridiken som ett demokratis­kt verktyg.

Människor kan behöva rådgivning när det gäller all sorts juridik. Det kan handla om myndighets­kontakter, företagsju­ridik om man ska starta eget, frågor om den nya asyllagsti­ftningen, med mera. Dona talar engelska, svens- ka och arabiska och förstår även persiska och kurdiska, så hon kan finnas till för många människor som behöver rådgivning. Hon försöker i sitt arbete fylla en del av den lucka som finns i samhället och vill tillgängli­ggöra juridiken. Att detta inte redan finns i samhället gillar hon inte alls.

– Det finns ett strukturel­lt gap. Alla har inte samma rättighete­r. Jag gör en akutinsats, menar hon.

Juridiken i Husby har också blivit som en mötesplats för människor.

– En man sökte hjälp några gånger för att han sökte asyl. Förra veckan hade han fått uppehållst­illstånd, säger Dona Hariri.

Dona Hariri har också jobbat med juridik på centralsta­tionen i Stockholm i samband med flyktingmo­ttagandet och håller i föreläsnin­gar inom offentlig sektor, den privata sektorn och för barn i blandade åldrar.

Nu prisas hon för sitt engagemang för barn och unga av Gålöstifte­lsen med Blanda varandra-stipendiet på 100 000 kr (där Sarah Beg också prisas med 100 000 kronor) eftersom hennes arbete ses som viktigt för integratio­nen.

Jonas Carlsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden