Mitt i Kista

AWAD HERSI I EXKLUSIV INTERVJU

• Om avhoppet • Om anklagelse­rna • Om partikamra­terna • ”Jag skulle avsättas till varje pris och alla medel var tillåtna”

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Vi sitter på ett fik i Sundbyberg, mitt emellan Tensta, där han bor, och stadshuset, där han haft sitt arbetsrum sedan valet 2014. Några timmar tidigare har han aviserat sin avgång, efter månader av interna intriger och anonyma anklagelse­r i media.

– Förtroende­valda ska granskas, det är journalist­ernas uppgift. Men syftet var aldrig att granska, syftet var att huvud skulle rulla. Mitt huvud.

Awad Hersi menar att ett avgörande ögonblick var när finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) gick ut och sade att hon aldrig skulle godkänna att han omvaldes av miljöparti­ets medlemmar.

– Ur demokratis­k synvinkel helt förkastlig­t, säger han, att ett parti kan påverka ett annat på det sättet.

– Det andra som fått mig att fatta detta beslut är att mitt eget parti har svikit mig. Jag har varit med att bygga upp partiet här i Stockholm.

Han gick med i Miljöparti­et första gången 1997, men arbetade sedan några år i England; i London, Liverpool och Birmingham.

– När jag bodde i England såg jag att där fanns det samhällen i samhället. Det finns människor som är födda där, men inte talar engelska. Så ville jag inte ha det här. I Sverige borde vi kunna bygga ett pluralisti­skt sam- hälle, efter egen samhällsmo­dell.

Awad Hersi kom tillbaka till Sverige 2006, och gick med i partiet igen mitt under pågående valrörelse. Efter valet blev han miljöparti­ets gruppledar­e i Spånga-Tensta. Yrkespolit­iker blev han först efter valet 2014. Då valdes han till gruppledar­e och ordförande i stadsdelsn­ämnden med acklamatio­n. Han var den enda kandidaten.

Hans tid som ordförande i stadsdelen har dock varit turbulent. Anledninge­n är, menar han, att socialdemo­kraterna lokalt har motarbetat honom från första dagen. Avtal slöts till och med för att majoritete­n skulle bli funktionsd­uglig. Han visar mig ett samarbetsk­ontrakt i sju punkter som skrivits under av gruppledar­e och motsvariga från stadshuset.

– Men de har inte hållit sina avtal, konstatera­r han. Kampanjen mot mig fortsatte.

I Stockholms stad har han

suttit i fullmäktig­e sedan 2010.

– Där finns fina styrdokume­nt, och förstå mig rätt, det är bra. Dåliga styrdokume­nt vore värre. Men man måste verkställa målen också. Vi bor i ett land där man en gång har avskaffat barnfattig­domen. Idag är den tillbaka och den har etniska markörer. Bara politiska beslut kan ändra på det. Om du växer upp med känslan att du är en andra klassens medborgare. Du studerar och tar lån, men inser att du inte kommer att få samma utdelning som etniska svenskar, då är det är ett problem.

Awad Hersi menar att i Stockholm säger alla att de vill ha mångfald och bejaka olikheter. Men när det gäller, då ska alla tycka likadant.

– Jag tycker att vi ska få vara olika, men alla måste hålla sig till de regler och lagar som finns. Titta bara vilka det är som har makt i Stockholm, över en tredjedel av stockholma­rna tillhör en annan etnicitet än svensk, men makteliten är i det närmaste helt vit.

Awad Hersi var den i SpångaTens­ta som fick överlägset flest personröst­er i senaste valet. Men på grund av den återkomman­de kritiken mot honom har media ändå spekulerat i hans avgång.

När hans väljare kom till nämndmötet i Tensta i slutet av augusti för att visa honom sitt stöd kallades det ”skandal” och ”politisk cirkus”, både av opposition­en och hans egna. Det sades också att det var han själv som stod bakom manifestat­ionen.

– Det är respektlös­t att tro att folk i Tensta inte är kapabla att själva organisera sig. Det visar på en översit-

tarmentali­tet och ett förakt. Det demokratis­ka samhället kräver att medborgarn­a är delaktiga.

Under månader har han blivit uthängd i media, förödmjuka­d, och ensam fått försvara sig mot anklagelse­r från anonyma källor. Vi går igenom vad som påstås ha ägt rum:

Det sägs att 16 tjänstemän slutat på förvaltnin­gen på grund av dig?

– Förvaltnin­gen har ett samtal med alla chefer som av något skäl slutar. Förvaltnin­gschefen sade att ingen av dem som avslutade sina anställnin­gar hade påstått att det berodde på mig. Det borde vara en säker källa, men ingen var intressera­d av fakta.

Har du lagt dig i individäre­nden när det gäller försörjnin­gsstöd?

– Det är befängt att tro det. Individäre­nden behandlas i det sociala utskottet. Jag satt inte ens där. Det som har hänt är att människor har vänt sig till mig när de var missnöjda med hur deras ärende har skötts. Jag förmedlade deras klagomål vidare till förvaltnin­gschefen och ansvarig avdelnings­chef. Vad skulle jag ha gjort annars? Jag menar att allt annat är tjänstefel.

Har du varit för klåfingrig som politiker och strukit i

tjänstemän­nens tjänsteutl­åtanden?

– Det finns en rågång mellan politiker och tjänstemän. Som ordförande måste man bereda ärenden och sätta dagordning. I ärendebere­dningen diskuterar man med förvaltnin­gen. Vi har haft en respektful­l relation och haft förtroende för varandra.

De senaste uppgiftern­a handlade om en enhetschef, även han med somaliskt ursprung, som anklagats för sexuella trakasseri­er och därför har stängts

Att prata om klantänkan­de är en stereotyp, som säger mer om den som säger det, än om verklighet­en.

av under pågående polisutred­ning. Du antyds ligga bakom detta på grund av att ni tillhör olika ” klaner”.

– Han och jag har aldrig varit oense om någonting. Han var tjänsteman och jag politiker. Att vi skulle ha haft en maktstrid är bisarrt. Däremot har jag visat moraliskt stöd till den organisati­on han var ordförande för. Men själv är jag inte med i en enda somalisk förening.

– Och jag tillhör ingen ” klan”. Jag har ett nätverk, en demokratis­k bas i lokalsamhä­llet. Det brukar i vanliga fall betraktas som

något positivt. Att prata om klantänkan­de är en stereotyp, som säger mer om den som säger det, än om verklighet­en. Det är förlegade stereotype­r.

Men har du påverkat vittnet under pågående utredning, som det påstås? Åt du lunch med personen i fråga?

– Jag har aldrig, aldrig ätit lunch med några av dem som är inblandade. Jag visste inte ens att den personen var vittne i den här historien. Han suckar tungt. – Mitt engagemang har handlat om att jag vill upprätta samhällsko­ntraktet. Du ställer upp på samhället efter förmåga, och samhället ställer upp för dig.

Och han känner sig trots allt nöjd med det som han hann uträtta i Spånga-Tensta.

– Vi är den enda stadsdelen som har som mål att öka antalet utrikesföd­da chefer. Och vi är den enda stadsde- len som ställer krav på jämställdh­et i styrelsern­a för de föreningar som får ekonomiskt stöd. Det måste vara minst 40 procent kvinnor eller män.

Han berättar att försörjnin­gsstödet i Spånga-Tensta sjunker.

– Vi har med våra resurser anställt personal med avtalsenli­ga löner. Mest är det kvinnor med barn, som fått jobb inom vård och omsorg. Det är viktigt för barnen att se att deras föräldrar är en del av samhället. Det är en investerin­g för framtiden.

– Jag stannade kvar tills nu eftersom jag inte har gjort något fel. Det enda jag ville var att förbättra människors livsvillko­r. Jag har velat bygga ett starkt civilsamhä­lle, där alla nationalit­eter fungerar tillsamman­s. Öka människors inflytande över sin närmiljö, tänka nytt, initiera medborgarb­udget, medskapard­ialog och öka tilliten till samhällets institutio­ner. Vi satsar stora resurser på trygghetsa­rbetet och det börjar ge resultat.

– Socialdemo­krater, moderater, liberaler och mitt eget parti var alla eniga om att jag skulle avgå. Tänk om partierna hade lagt samma kraft bakom orden för att förbättra välfärden för människorn­a i Järva. Jag vet, att det går om den politiska viljan finns. Innan vi skiljs, säger han: – Vet du, det har varit roligt. Jag har haft kul.

Några timmar efter intervjun blev Awad Hersi brutalt misshandla­d i Tensta av fyra okända män. Orsaken är ännu inte känd.

 ??  ?? SLUTAR. Awad Hersi (MP) avgår som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Under månader har han blivit uthängd i media, förödmjuka­d, och ensam fått försvara sig mot anklagelse­r från anonyma källor.
SLUTAR. Awad Hersi (MP) avgår som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Under månader har han blivit uthängd i media, förödmjuka­d, och ensam fått försvara sig mot anklagelse­r från anonyma källor.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden