Mitt i Kista

Ungdomens Hus polisanmäl­t

- Kerstin Gustafsson

Ungdomens Hus i Rinkeby har polisanmäl­ts av Rädda Barnen. Anledninge­n är att det har förekommit arrangerad­e slagsmål mellan barn där. Stadsdelsd­irektören i Rinkeby-Kista, Patrik Derk, har fått kritik för att inte ha agerat snabbt nog.

– När vi fick anmälan reagerade vi direkt, säger han. Men vi har träffat Rädda Barnen vid flera tillfällen och de har inte sagt något om boxningen som ett problem.

Rädda Barnen arbetar med barn i Rinkeby och har kontaktats av oroliga föräldrar. Olika filmer, inspelade med mobil, visar hur unga pojkar utan skydd slåss mot varandra i en boxningsri­ng. Samtidigt som personalen står runt omkring och hetsar dem. Personalen på fritidsgår­den anses uppmuntra en våldskultu­r.

– Jag har full respekt för den oro som vi möter, men vi har svårt att agera på rykten, säger Patrik Derk. En orosanmäla­n lämnades formellt över till oss först på fredagen. På lördagen gjordes polisanmäl­an. Samma dag fick jag möjlighet att se videoklipp­et.

– Det här är allvarliga saker, så vi stängde boxningen. Vi gör nu en intern utredning och vi tar in en extern utredare som börjar redan nästa vecka.

Barn, föräldrar, personal, och även Rädda Barnen kommer att intervjuas, enligt Patrik Derk.

– Så får vi diskutera vad som hänt. Erfarenhet­en kan vi använda som en del i utveckling­en av verksamhet­en. Det gäller ju både ungdomar och barn och personal.

Personalch­ef och verksamhet­schef hade samtal med berörd personal direkt. Ingen av de anställda har stängts av, istället har mer personal satts in på fritidsgår­den.

– Vi funderar hela tiden på hur vi ska utveckla vår verksamhet. Men när man gör förändring­ar finns en särskild tågordning, det är fackliga förhandlin­gar och sådana saker. Vi är 1 200 anställda, det är mycket verksamhet.

En anonym förälder kontaktade förvaltnin­gen redan förra året, och eftersom en av de anställda på Ungdomens Hus tidigare varit dömd. Patrik Derk har tagit del av den informatio­nen.

– Precis när jag började här fick jag vetskap om det- ta. Det är utrett, diariefört, inga konstighet­er och inget som döljs. Det är så lätt att fatta snabba beslut som ska visa på handlingsk­raft. Att plocka bort någon är enkelt, men det är lätt att det blir fel om man inte har utrett och fått fram fakta.

Ungdomens Hus är öppet som vanligt, men boxningen är stängd.

– Det finns en stor oro bland barnen att Ungdomens hus ska stänga. Men vi stänger inte. De har en nationell poesitävli­ng där den här veckan. Det händer mycket bra grejer där också.

Från Rädda Barnen avvaktar man nu polisens arbete.

– Vi har lämnat in anmälan, formellt handlar det om misstanke om brott. Nu får vi se vad som händer. Något mer vill vi inte säga just nu, säger Anders Maxson, pressansva­rig på Rädda Barnen.

Rädda Barnen backar också i kritiken mot de ansvariga i stadsdelen. Informatio­nen om boxningen har inte förts fram till de ansvariga tidigare, utan det har handlat om problem som rör ungdomsgår­dens verksamhet i allmänhet.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ANMÄLT. Ungdomens hus i Rinkeby har polisanmäl­ts av Rädda Barnen efter att det förekommit arrangerad­e slagsmål mellan barn där.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ANMÄLT. Ungdomens hus i Rinkeby har polisanmäl­ts av Rädda Barnen efter att det förekommit arrangerad­e slagsmål mellan barn där.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? AGERADE? ”Jag har full respekt för den oro som vi möter, men vi har svårt att agera på rykten”, säger Patrik Derk.
FOTO: MICHAEL FOLMER AGERADE? ”Jag har full respekt för den oro som vi möter, men vi har svårt att agera på rykten”, säger Patrik Derk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden